İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Sıkıntı Veren Ziyaret

Türkiye karşıtlığı ile bilinen Dünya Ermenileri Dini Lideri Katolikos II. Karekin yarın Fener Rum Patriği Bartholomeos’un davetlisi olarak İstanbul’a geliyor

Dünya Ermenilerinin dini lideri Katalikos 2. Karekin, Salı gecesi Fener Rum Patriği Bartholomeos’un davetlisi olarak 12 piskoposla birlikte Türkiye’ye geliyor

Ecmiadzin Gatogigosunersisyan olarak da bilinen 2. Karekin ve beraberindeki heyetin 27 Haziran’da Türkiye’den ayrılması bekleniyor.

Fener Rum Patriği Bartholemeos’a iade-i ziyarette bulunacak olan Katolikos 2. Karekin’in gelişi sebebiyle alarm verildi. Olası protesto gösterilerine karşı sıkı güvenlik önlemleri alınırken, ziyaretin Türkiye’de yaşayan Ermeni cemaati ile yeniden gergin bir ortam yaratmasından endişe duyuluyor.

İKİ TARAFLI SIKINTI

Son dönemde sözde Ermeni soykırımı yasa tasarıları, Ermeni Konferansı gibi konular nedeniyle yaşanan gerginliklerin ardından Ermeni cemaatinin büyük önem verdiği dini lideri Karekin’in Türkiye’ye gelişi, “kritik bir ziyaret” olarak görülüyor.

2. Karekin’in yedi günlük ziyareti sırasında yaşanabilecekler konusunda istihbarat birimleri de uyarıda bulundu. 2. Karekin’in ziyareti, hem Türk hem de Türkiye’de yaşayan Ermeni cemaatinde endişe ve sıkıntı yarattı. Ermeni dini liderin ziyareti sırasında organize protesto gösterileri yapılacağı yönündeki duyumlar Türk tarafını harekete geçirdi. İstihbarat birimleri, 2. Karekin’in ziyareti sırasında olaylar çıkabileceği uyarısında bulundu. Yetkililer, ziyaretin uluslararası kamuoyunda Türkiye’yi zora sokacak gelişmelere yol açmasından kaygı duyuyor. İstihbarat raporlarında 2. Karekin hakkında yer verilen “Ermeni cemaati içinde 2. Karekin’in nerede, ne konuşacağını bilmeyen bir yanının bulunduğu görüşü hakim” yönündeki ifadeler de endişeleri artırdı.

2. Karekin veya heyetinden bazı isimler tarafından yapılabilecek tahrik edici düzeydeki açıklamalar ve verebileceği olumsuz mesajlar ile protestoları organize eden grupların tahrik edici yaklaşımlarının, Türkiye’deki Ermeni cemaatini zor duruma sokabileceği ihtimali Türkiye Ermenileri Patriği Mesrob Mutafyan’ı da endişelendiriyor.

MUTAFYAN DA RAHATSIZ

Mutafyan’ın endişesi istihbarat raporlarına da yansıdı. Ziyarete ilişkin raporda “Türkiye Ermenileri Patriği Mesrob Mutafyan’ın da ziyaretten rahatsızlık duyduğu düşünülmektedir” denildi. İstihbarat raporu ile çıkabilecek olası olaylara karşı tedbir alınması istenirken, 2. Karekin’in ziyareti sırasında gerçekleşebilecek protesto gösterilerinin diaspora Ermenileri ve batı devletlerinde Türkiye aleyhine kullanılabileceğinin altı çizildi.

İstihbarat raporu üzerine Emniyet Genel Müdürlüğü ile Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) harekete geçti. Fener Rum Patriği Bartholomeos ile de irtibata geçen güvenlik güçleri, ziyaret sırasında herhangi bir olumsuz durumun yaşanmaması için her türlü güvenlik tedbirini planladı. Emniyet Genel Müdürlüğü, İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nü ziyaret hakkında bilgilendirdi. Genel Müdürlük, polisten, istenmeyen olaylar yaşanmaması için gerekli güvenlik tedbirlerinin en üst düzeyde alınmasını ve istihbarat çalışmalarına ağırlık verilmesini istedi.

2. Karekin’in Salı gecesi Türkiye’de olması bekleniyor. 2. Karekin, Patrik Bartholomeos’un Çarşamba ve Perşembe günü konuğu olacak, Cuma günü Ermeni cemaati ile biraraya gelecek, daha sonra ise Türkiye’deki müzeleri ziyaret edecek. Karekin’in 27 Haziran’da ayrılması bekleniyor.

Bartholomeos’un ince politikası

Uzmanlar, Bartholomeos’un Türkiye’nin AB müzakere sürecine yönelik ince bir siyaset izlediği ve 2. Karekin’in davetinin de bir “iade- i ziyaret”ten çok daha fazla anlam içerdiğine dikkat çekiyor. Ekümenlik talebi ile Ermeniler’in taleplerinin gündeme getirilmesi konusunda adı konulmamış bir işbirliğinin Türkiye’nin bu süreçte önüne çıkabileceğine işaret eden uzmanlar, AB ülkelerinin parlamentoları ile eş zamanlı yürütülen bu siyasetin, Türkiye’deki duyarlı çevrelerde ve aklıselim sahibi Ermeni cemaati mensuplarında tedirginlik yarattığını belirtiyor. 2. Karekin’in Türkiye’ye karşı sert tavırlarıyla ve Ermeni Diasporası’nın paralelinde tutum sergilediğine vurgu yapılırken, Patrik’in Türkiye’de yapacağı açıklamalar ve vereceği mesajların neler olacağının dikkatle takip edilmesi gerektiği üzerinde duruluyor.

Seda ŞİMŞEK / ANKARA

Yorumlar kapatıldı.