İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Özgürlüğümüzü savunanlar TYB ödüllerini aldılar

Doğan Hızlan

TÜRKİYE Yayıncılar Birliği’nin her yıl verdiği Düşünce ve İfade Özgürlüğü – 2006 Ödülleri 14 Haziran akşamı düzenlenen törenle, düşünce ve yayın özgürlüğü için çalışanlara, bu uğurda yargılananlara, mücadele verenlere sunuldu.

Düşünce ve İfade Özgürlüğü’nün ilki Azınlık Hakları ve Kültürel Haklar Raporu’nu hazırlayan, bu rapor yüzünden Ankara Başsavcılığı’nın haklarında dava açtığı, iki değerli öğretim üyesi Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu ile Prof. Dr. Baskın Oran’a verildi.

Oran ve Kaboğlu’nun yargılanma süreci aklanmayla sonuçlandı.

Dava gerekçesi şuydu: “Türkiye’nin parçalanmasıyla eşdeğer kabul edilen Sevr Anlaşması’nı anımsatan rapor.”

Ödüllerden diğerini alan Sorun Yayınları yöneticisi Sırrı Öztürk, halen yayınevinin sahipliğini ve sorumlu yönetmenliğini üstleniyor. Ayrıca, Sorun Polemik Marksist İnceleme-Araştırma- Eleştiri Dergisi’nin de sahibi ve yazı işleri müdürü.

Özgür bir ortamda kovuşturmaya uğramaması gereken, birçok özgün konuda yapıtlar yayımlayan Öztürk’ün kitapları ve makaleleri bulunuyor.

Bir ödül de otuz üç yıldır aralıksız Tekirdağ Kitabevi’nin kapısını açık tutan Şakir Tunalı’nın oldu.

1933 doğumlu Tunalı, ordu donatım birliklerinde 27 yıl görev yaptıktan sonra, emekli olarak son görev yeri Tekirdağ’da yerleşerek kitabevini açarak kitapçılık mesleğine başladı. Tunalı, ayrıca kitabevinde düzenlediği kültürel etkinliklerle de biliniyor.

Düşünce ve ifade özgürlüğü mücadelesine haberlerinde özel ve geniş olarak yer veren, bu mücadeleye araştırmaları, hazırladıkları raporlarla katkıda bulunan medya kuruluşu BİANET’e de bir şükran plaketi verildi.

ÖDÜLLERİN ÖNEMİ

Kamuoyu elbette kitaplarıyla, yazıları, konuşmalarıyla düşünce ve ifade özgürlüğü alanındaki çalışmalarıyla, saygın bilim adamları Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu ile Prof. Dr. Baskın Oran’ı tanıyor.

Yayıncı Sırrı Öztürk ile kitapçı Şakir Tunalı’nın adlarını duymayacak, yaptıklarını öğrenemeyecektiniz.

Köşemde onların biyografilerini yayınlayabilseydim, hizmetlerini, ömürlerini işlerine, aydınlatmaya adadıklarını daha derinlemesine algılardınız.

* * *

TÜRKİYE YAYINCILAR BİRLİĞİ’nin bu ödüllerinin sürmesini dilerim.

Yorumlar kapatıldı.