İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

İlk tapulu cemevi yolda

Ümraniye’ye bağlı Taşdelen Belde Belediyesi, Türkiye’de bir ilke imza attı ve imar planında cemevi olarak gösterdiği iki dönümlük arsayı Alevilere tahsis etti

İSMAİL SAYMAZ

DEMET BİLGE ERGÜN

İSTANBUL – Cemevlerinin ibadet yeri olarak tanınması için yıllardır mücadele veren Alevilere sevinçli haber, Ümraniye’ye bağlı Taşdelen Belde Belediyesi’nden geldi. Belediye, imar planında ‘cemevi’ diye geçen iki dönümlük arsayı, üzerinde cemevi kurulup, inanca göre ibadet yapılması için Hacı Bektaşi Veli Kültür Tanıtma ve Sosyal Yardımlaşma Derneği’ne verdi. Ancak, alınan bu kararın Büyükşehir Belediyesi tarafından da onaylanması gerekiyor. Aleviler, Türkiye’de ilk kez yapılan bu uygulamayı kutlamak için 8 Temmuz’de bir şölen gerçekleştirmeye hazırlanıyor.

‘İnançlarının gereğini yapabilsinler diye’

Taşdelen Belediyesi, Kirazlıdere Mahallesi 2 pafta 738 parseldeki 2 bin metrekarelik araziyi ‘cemevi’ olarak imar planına aldı. Bunun üzerine, beldedeki Aleviler adına hareket eden Hacı Bektaşi Veli Kültür Tanıtma ve Sosyal Yardımlaşma Derneği, 15 Nisan 2006’da Anavatanlı belediyeye dilekçe vererek, arazinin derneğe tahsisini istedi. Belde belediye meclisi de 6 Haziran’da aldığı kararla dört oya karşı 11 oyla arsanın derneğe tahsisini onayladı. Belediye kararında, derneğin Alevi-Bektaşi vatandaşların kendi inaçları gereğini yerine getirebilecek bir merkez ve ibadethaneden yoksun oldukları için arsanın tahsisini istediklerini belirtti.

AKP’li Sultanbeyli Belediyesi, geçen aylarda Pir Sultan Abdal Derneği’nin arazisi üzerinde başladığı cemevi inşaatını durdururken, belde belediyesinin aldığı kararla bir ilke imza atması Alevilerde sevinç yarattı.

Alevi-Bektaşi dernekleri kararı şöyle değerlendirdi:

Hacı Bektaşi Veli Kültür Tanıtma ve Sosyal Yardımlaşma Derneği Başkanı Ergül Şanlı: Belediyenin aldığı bu karar Alevileri heyecanlandırdı. Bugüne kadar siyasiler ve kurumlar Alevilerin tepkilerini haklı bulduklarını dile getirdiler, ancak uygulamada geri durdular. Cemevleri bulunduğu il ve ilçelerde ancak dernek ve vakıf binası gibi tanımlamalarla açılabildi. Yetkililer, ne yazık ki cemevlerini hâlâ ibadethane olarak kabul etmiyor.

8 Temmuz’da şölenle kutlanacak

Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Selahattin Özil: Bu adım Türkiye’de bir ilk. AKP’den önceki koalisyon hükümeti döneminde, imar planlarındaki ‘cami yeri’ ifadesi, ‘ibadet yeri’ diye değiştirilmiş, cemevi de bu kapsama alınmıştı. Ancak AKP döneminde, cemevi bu kapsamdan çıkarıldı. Dolayısıyla belde belediyesinin aldığı bu kararın İçişleri Bakanlığı ya da Büyükşehir Belediyesi’nce durdurulmasından endişe ediyoruz. Bazı belediyeler ‘kültür merkezi’ diyerek farklı yöntemlerle yer tahsisi yapmıştı. Ancak bu örnek ilk kez yaşanıyor. 8 Temmuz’da şölenle bunu kutlayacağız.

Karacaahmet Sultan Kültürünü Yaşatma ve Tanıtma Derneği Başkanı Muharrem Ercan: Bize bağlı cemevleri vakıf arazisi olarak tahsis edildi. Ben tapuda ya da imar planında cemevine yer ayrıldığını ilk kez duyuyorum. Örneğin, Gürpınar Belediyesi de cemevi kurulmasına ‘olur’ vermişti ancak yazılı bir vesika yoktu. Çok sevindirici bir gelişme. Demek oluyor ki, demokratikleşmemiz için AB’nin emir vermesine gerek yok. Biz kendi içimizde bunu halledebilirmişiz.

Pir Sultan Abdal Derneği Başkanı Kazım Genç: Sultanbeyli ve Kartal’da, cemevi kurulması daha önce engellendi. Bu, ilk. Ancak AKP iktidarda olduğu sürece fazla adım atılacağına inanmıyorum. Olumlu adımlar atıldığını görmek güzel, ama kaygılarımız da sürüyor.

Yorumlar kapatıldı.