İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Dadyan´a hayır Ersoy´a evet…

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, Ermeni asıllı Dadyan Paşa’nın isminin Bakırköy’de “Mabet Sokağı”na verilmesini kabul etmedi

Mehmet Demirkaya

Bakırköy Belediye Meclisi, 2004 yılında aldığı bir kararla Osmanlı döneminde ilk baruthane, demir ve tekstil fabrikalarının kurucularından olan Ermeni asıllı Ohannes Dadyan’ın ismini, Surp Asdvadzadzin Kilisesi ile Dadyan Okulu’nun arkasındaki Mabet Sokağı’na verdi ve tabelası da törenle çakıldı. Ancak bu isim değişikliği Büyükşehir Belediye Meclisi’nin onayından geçmedi.
Cadde, bulvar, sokak ve meydanlara isim verilmesi, değiştirilmesi yetkisini yasa gereği elinde bulunduran Büyükşehir Belediye Meclisi, isim değişikliğini 2004 ve 2005 yıllarında reddetti. Bakırköy Belediye Meclisi’nin ısrar kararı 2006 Mart’- ında yeniden Büyükşehir’e iletildi.

Raporda sert eleştiri var

Bu ısrar kararını değerlendiren Harita Komisyonu, dün ilçe belediyesini sert bir dille eleştiren raporunu Büyükşehir Belediye Meclisi’ne sundu. Rapor şöyle: “İlçe belediyelerinin bu hususta alacakları kararların ancak tavsiye niteliğinde olabileceği ve yetkilerinin bulunmadığı aşikâr iken, ilçe belediye meclislerinin bu hususa ilişkin olarak ısrar kararları almaları Büyükşehir Belediye Meclisi gündemini ve komisyonlarını fuzuli olarak meşgul etmekten başka bir amaca hizmet etmemektedir. Teklifin reddi komisyonumuzca uygun görülmüştür.”
Rapor, Belediye Meclisi tarafından oyçokluğuyla kabul edildi.

Ersoy’un adı oybirliğiyle…

Harita Komisyonu, Dadyan adıyla ilgili değişikliği kabul etmemesine karşın yine Bakırköy’den gelen bir başka isim değişikliğini ise kabul etti. Bakırköy Belediyesi’nin 6 Mart 2006’da aldığı kararla, Yeşilköy Şair Sokağı ismini, Baytar Mektebi’nde hocalık yaptığı sırada bu sokakta oturan Mehmet Akif Ersoy’la değiştirdi. Harita Komisyonu’nun uygun bulduğu bu isim değişikliğiyle ilgili rapor Belediye Meclisi tarafından da oybirliğiyle kabul edildi. İki rapor arasındaki çelişkili kararla ilgili olarak hiçbir meclis üyesi itirazda bulunmadı.

Yorumlar kapatıldı.