İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Baba ve Piç Romanı `Türklüğü´ Aşağılamadı

Hukukçular Birliği’nden Kerinçsiz’in “Baba ve Piç” romanından dolayı şikayet ettiği yazarı Elif Şafak ve Metis Yayınları Sorumlusu Semih Sökmen’e dava açılmayacak. Kitapta sadece eleştiri yer almadığını açıklayan Savcı Erol takipsizlik kararı verdi.

——————————————————————————–

BİA Haber Merkezi

15/06/2006 Erol ÖNDEROĞLU

——————————————————————————–

BİA (İstanbul) – Hukukçular Birliği’nden Kemal Kerinçsiz’in şikâyetiyle “Baba ve Piç” Romanı’nın yazarı Elif Şafak ve Metis Yayınları Sorumlusu Semih Sökmen hakkında açılan soruşturma takipsizlikle sonuçlandı.

Beyoğlu Cumhuriyet Savcısı Mustafa Erol, takipsizlik kararında, “Kitapta Türklüğü aşağılama düşüncesiyle hakaret edildiğini gösterir ve kamu davası açılmasını gerektir bir delinin bulunmadığını” açıkladı.

301’den şikayete takipsizlik

Savcılığa 6 Haziran’da ifade veren yazar Elif Şafak, kitabın yazılmasındaki amacın Türklüğü aşağılamak değil tam tersine Türkler ve Ermeniler arasında insancıl ve barışçıl ortamın yaratılmasına katkıda bulunmak olduğunu, romanın edebi bir eser nitelinde tamamen kurgusal ve hayal ürünü olduğunu ifade etmişti.

Savcı Erol, kararını alırken kitabın içeriği, yazarın savunması ile ifade özgürlüğüne ilişkin yasal düzenlemeleri dikkate aldı.

Yazar Şafak ve kitabın yayıncısı yayıncı Sökmen hakkındaki soruşturma, “Türklüğü alenen aşağılama” fiilini düzenleyen Ceza Kanunu’nun (TCK) 301/1 maddesinden yürütülüyordu.

Savcı: Kitapta sadece eleştiri yok

Avukat Kerinçsiz’in şikayetini ele alan savcı, kitaptaki şu ifadelerin dikkate alınması gerektiğini bildirdi:

“…Ama o zamanlar savaş zamanıydı iki taraftan da insanlar öldü. Ermeni isyancıların ne kadar Türk öldürdüğünü biliyor musun? Hikayenin öteki tarafını düşündün mü hiç? Eminim düşünmemişsindir. Acı çeken Türk ailelerine ne diyeceksin?…Türk Devleti bile yokmuş (Sayfa 215)…Ermeni iddiaları abartı ve çarpıtma üzerine kurulu yapmayın bazıları iki milyon Ermeni öldürdüğümüzü bile söylüyor. Aklı başında hiçbir tarihçi bunu ciddiye alamaz (Sayfa 216)…Küçük Şuşanı yakınlardaki bir Türk köyünden iki kadın buldu….Altı ay boyunca bu ana kız ona kendi çocukları gibi baktılar (sayfa 247)…Günümüzde Türklere laf eden bir sürü Ermeni’nin olması Osmanlıların onları fazla rahat bıraktığının açık bir kanıtıydı (sayfa 269).”

8 Mart’ta yayımlanan “Baba ve Piç” romanı, çok-satan kitaplar listelerinde yer alıyor. Orijinali İngilizce yazılmış olan kitap, dünyanın önde gelen yayınevlerinden Viking/Penguin’in yayın programında bulunuyor. (EÖ/TK)

Yorumlar kapatıldı.