İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Yazar Belge `Zamanaşımı ve Esastan` Aklandı

Osmanlı Ermenileri Konferansı’nın durdurulmasını eleştiren Radikal gazetesi yazarı Murat Belge, “yargıyı etkilediği” gerekçesiyle açılan davadan bir yazısı açısından zamanaşımından bir diğerindense esastan beraat etti.

——————————————————————————–

BİA Haber Merkezi

08/06/2006 Erol ÖNDEROĞLU

——————————————————————————–

BİA (İstanbul) – Osmanlı Ermenileri Konferansı’nın durdurulmasına ilişkin mahkeme kararını eleştirdiği için “Radikal” gazetesi yazarı Murat Belge hakkında açılan “yargıyı etkileme” davası beraatla sonuçlandı.

Yazar Belge ile birlikte aynı iddia ve “yargıyı aşağılama” gerekçesiyle yargılanan diğer “Radikal” ve “Milliyet” gazete yazarları İsmet Berkan, Haluk Şahin, Erol Katırcıoğlu ve Hasan Cemal beraat etmişler ancak savcılığın kararı temyiz etmesi üzerine dosya Yargıtay’a taşınmıştı.

Bir yazıya zamanaşımı, diğerine esastan beraat

Hukukçular Birliği’ne bağlı avukat grubunun şikayetiyle açılan davanın Murat Belge ile ilgili kısmına Bağcılar 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde bugün (8 Haziran) devam edildi.

Mahkeme Başkanı Muhterem Bulut, gazetenin 24 Eylül 2005 tarihli nüshada yer verilen “Hukukun Katli” başlıklı yazısı açısından kovuşturmayı zamanaşımından düşürdü, 15 Ekim 2005 tarihli nüshasında yayımlanan “Bir mahkeme kararı” başlıklı yazıyı ise esastan değerlendirme yaparak beraat kararı verdi.

6 aydan 10 yıl hapis istemiyle beş yazara yönelik açılan ve 11 Nisan’da aynı mahkemede görülen dava, zamanaşımından düşmüş, yazar Belge’nin bir yazısı hak düşürücü süreye girmediği için düşmemişti.

Mahkeme, Hukukçular Birliği’ne bağlı avukatların müdahilliğini reddetmişti. Yazar Belge’nin kovuşturmasına devam etme kararı alınırken diğer dört yazarın düşen davası savcı temyiz ettiği için Yargıtay’a taşınmıştı.

Bir gergin dava sona erdi

Hukukçular Birliği’ne bağlı avukatların müdahaleleriyle 7 Şubat’ta gerginlik başlayan dava, yine şikayetçi avukatların çıkışlarıyla gergin devam etmişti.

Mahkeme, savcılık makamının da talebiyle, duruşmada mahkeme ile ilgili yaptıkları değerlendirmeler nedeniyle Hukukçular Birliği avukatları hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu ve İstanbul Baro Başkanlığı’na da şikayet etti. Bazı sanık vekillerinin de, dilekçelerinde mahkeme aleyhinde ifadeler bulunduğu gerekçesiyle Baroya şikayet edildikleri öğrenildi.

Murat Belge’ya açılan dava uzadı

7 Mart’ta açılan davada mahkeme, dava açma süresinin Basın Kanunu’ nun 26. maddesine göre iki ay olduğunu hatırlatarak, yazar Belge ‘nin kaleme aldığı son yazısı dışındaki yazılar için zamanaşımı süresinin aşıldığını bildirmişti.

Bu düzenlemeye göre, “Basılmış eserler yoluyla işlenen veya bu Kanunda öngörülen diğer suçlarla ilgili ceza davalarının günlük süreli yayınlar yönünden iki ay, diğer basılmış eserler yönünden dört ay içinde açılması zorunlu”. (EÖ)

Yorumlar kapatıldı.