İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Okumuş çocuklar `Vatan ve AB` diyor

60 üniversitede 7 bin 568 öğrenciyle yapılan araştırmaya göre öğrencilerin yüzde 52’si milliyetçi düşünçeye yakın, yüzde 68.7’si AB’ye katılımı destekliyor

AA –

ERZURUM – 7 bin 568 öğrenciyle yapılan araştırmaya göre üniversite gençliğinin yüzde 52’si kendini milliyetçi olarak görüyor. Kendini sosyal demokrat düşünceye yakın görenlerin oranı yüzde 40.2.

Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölüm Başkanı Prof. Dr. Muammer Yaylalı’nın başkanlığında dokuz öğretim üyesince gerçekleştirilen ‘Üniversitelilerin Sosyo ekonomik Profili Araştırması’ çerçevesinde 60 devlet ve vakıf üniversitesinde öğrenim gören 3 bin 551’i kız 7 bin 568 öğrenciye 41 soru yöneltildi. Öğrenciler, bazı soruları birden fazla seçeneği işaretleyerek yanıtladı.

AB’ye iyi bakan da var kötü de

Buna göre, öğrencilerin yüzde 68.7’si Avrupa Birliği’ne (AB) katılımı desteklerken, bu öğrencilerden yüzde 33.4’ü, katılımın 10 yıl içinde, yüzde 29’u 20 yılda, yüzde 12.1’i ise 20 yıldan daha uzun sürede gerçekleşebileceğine inanıyor. Yüzde 25.4’ü ise Türkiye’nin AB’ye kabul edilmeyeceği görüşünde. Yüzde 56’sı AB’ye katılımla serbest dolaşım sağlanacağını düşünüyor. Yüzde 40’ı işsizliğin azalacağına, yüzde 32’si enflasyonun düşeceğine, yüzde 44’ü de gelirlerin artacağına inanıyor.

Öğrencilerin yüzde 63’ü, AB’ye katılımda eğitim ve sosyal güvenlikte iyileşmeler olacağı, 44’ü ise ulus-devletin zayıflayacağı görüşünde. Kültürel değerlerin zayıflayacağını düşünenlerin oranı yüzde 51. Yüzde 54’ü de AB’nin finans imkânlarından yararlanılacağını düşünüyor. Katılımın daha çok demokratikleşme ve özgürlük sağlayacağını düşünelerin oranı yüzde 54, ülke kaynaklarının yabancıların eline geçeceğini düşünenlerin oranı yüzde 53, dış politikada bağımsızlığın kaybedileceğine inananların oranı yüzde 46.

Yorumlar kapatıldı.