İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Kürtçe yayında sınırlar kalkıyor

RTÜK, ‘Günlük 45 dakika, haftalık dört saat’ sınırını oybirliğiyle gevşetti. Film ve müzik gibi kültürel yayınlarda zaman sınırı kalktı

ZİHNİ ERDEM

ANKARA – RTÜK, Kürtçe yayın yapan TV ve radyolara ‘günlük 45 dakika, haftalık dört saat’ sınırlamasında çok önemli bir tadilat yaparak, kısıtlamaları sinema ve müzik gibi kültürel yayınlar için kaldırdı. Böylelikle yayın izni olan televizyonların Kürtçe dublajlı uzun metraj film göstermelerinin ve izleyicilerine Kürtçe konser yayını yapabilmelerin önü açılmış oldu.

Kürtçe yayın izni olan kanallarda, haber ve tartışma gibi programlarda ise eski kısıtlamalar devam edecek. Radyo Televizyon Üst Kurulu, son toplantısında Kürtçe yayın yapmasına izin verilen yerel televizyon ve radyoların, ‘Farklı Dilde ve Lehçelerde Yayın Yönetmeliği’nde bulunan ‘radyolar günde 60 dakikayı aşmayacak şekilde, haftada toplam beş saat, televizyonlar ise günde 45 dakikayı aşmamak şartıyla haftada dört saat yayın’ koşulunun sinema ve müzik yayınları için geçerli olmaması talebini görüştü. Kanal sahipleri bu taleplerini, “Bu süre Kürtçe haber programlarıyla dolmuyor, müzik ve film yayımlandığında ise bu süre yetmiyor” gerekçesine dayandırdı.

RTÜK, talebi ‘kültürel amaçlı bir talep’ olarak değerlendirdi ve yönetmelikteki “Radyolar için günlük 60 dakika, haftalık beş saat; televizyonlar için günlük 45 dakika haftalık dört saat”lik sınırlamanın kapsamı dışına çıkardı. Oybirliğiyle alınan bu karara göre, Kürtçe gibi farklı dil ve lehçelerde yayın yapan özel televizyon ve radyolar, film ve müzik yayınlarında herhangi bir kısıtlamayla karşılaşmayacak. Ancak film ve müzik yayınlarında Türkçe altyazı kuralı geçerli olmaya devam edecek. Haber ve tartışma programlarına daha önce konulan kısıtlamalar da aynen devam edecek.

Yine de sınırsız değil

Ancak RTÜK’ün bu kararı, radyo ve televizyonların 24 saat Kürtçe yayın yapmasının önünü açmıyor.

Çünkü sadece film ya da müzik yayını yapan tematik kanalların Kürtçe yayın izni alması mümkün olmadığı gibi, aldıkları lisansın niteliği gereği, Kürtçe yayın izni almış televizyon ve radyoların da sürekli film ve müzik yayını yapmaları olanaksız görünüyor.

Çok zor başlamıştı

Türkiye, AB uyum sürecinde Kürtçe yayınlara başlamak zorunda kalmıştı. Yasa ve ardından yönetmelikler değiştirilerek, “Kamu ve özel radyo ve televizyon kuruluşlarınca Türk vatandaşlarının geleneksel olarak kullandıkları farklı dil ve lehçelerde de yayın yapılabilir” hükmü konulmuştu. Bu çerçevede farklı dil ve lehçelerde Boşnakça, Arapça ve Çerkezce ve Kürtçe olmak üzere 19 Temmuz 2003’te yayınlar başlanmıştı. Her dilde haftada bir gün, 30 dakika yayın yapılırken, bu uygulama AB’yi tatmin etmemişti. İki yıl süren araştırmadan sonra geçen mart ayında bazı yerel radyo ve televizyonlar farklı dil ve lehçelerde yayın yapma izni alabildi.

RTÜK, MİT’in ‘olumlu’ raporu üzerine Medya FM radyosuna ve Gün TV ile Söz TV’ye taahhütname karşılığı izin verdi.

Yorumlar kapatıldı.