İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ERMENİ PATRİKLİĞİ MÜZESİ AÇILDI

Resimler: http://www.lraper.org/main.aspx?Action=ChangeLanguage&Language=TR

Patrik II. Mesrob Hazretleri, 9 Haziran 2006, Cuma, saat 17:00’de, Türkiye Ermenileri Patrikliği’nin Kumkapı’daki tarihi binasının alt katında düzenlenen müzenin resmî açılışına riyaset etti.

Patriklik binasının bahçesinde yaklaşık 200 kişilik bir davetli grubunun katıldığı açılış kokteylinde bir konuşma yapan Patrik Hazretleri, müzenin düzenlenmesi için yoğun çaba harcandığını, Ruhani Kurul Başkanı Episkopos Aram Ateşyan’ın önderliğinde, Patriklik Kalemi’nde görevli Başkâtip Vağarşak Seropyan’ın ve araştırmacı-yazar Arsen Yarmayan’ın da içinde bulunduğu bir ekibin tüm üyelerinin özveriyle bizzat çalıştığını ifade etti. Yağlı boya tablolar ise Ermeni cemaatinin tanınan ressamlarından Hagop Egoyan tarafından restore edildi. Patrik Hazretleri, ayrıca müzenin açılışında emeği geçen ekibe ve hayırseverlere, Episkopos Aram Ateşyan, Vağarşak Seropyan, Bedros Şirinoğlu, Zadig-Penyamin Toker kardeşlere, birer takdir beratı verdi.

Ermeni Patrikliği Patrik IX. Hovhannes Golod Müzesi’nde zengin bir koleksiyon sergileniyor.

Müzede çok eski kutsal emanetler bulunuyor. Bunlardan en eskisi, üzerinde Hz. İsa Mesih’in çarmıha gerilmiş olduğu ve Kudüs’ten İstanbul’a getirilen orijinal çarmıhtan bir reliğin sergilendiği altın haç (MS 33).

Müzede sergilenen kutsal emanetler arasında Ermeni Kilisesi’nin kurucusu Kayserili Aziz Krikor Lusavoriç’in (+325) ve Kilise atalarından Demreli (Myra) Aziz Nikolaus’un (+346) relikleri de bulunuyor.

Zengin minyatürlerle bezeli el yazma kitapların ayrı bir odada sergilendiği müzedeki en eski el yazma kitap, 13. yüzyılda Kilikya Ermeni Krallığı’nda (12.-14. yy) hazırlanan elyazması İncil-i Şerif.

Patrik Hazretlerinin müzeyi adına ithaf ettiği en ünlü İstanbul Ermeni Patrikleri’nden Bitlisli IX. Hovhannes Golod’un (1715-1741) litürjik taç, vaaz asası, kaftanı ve dinî takılarından oluşan kişisel eşyaları müzenin ayrı bir köşesinde yerlerini bulmuşlar.

Müzenin giriş bölümü ise adeta bir tarihî eserlerin sergilendiği bir galeriyi andırıyor. Osmanlı İmparatorluğu Darphane Emini Harutyun Amira (Kazaz Artin) Bezciyan’ın (1771-1834) yağlı boya portresi, Bezciyan ile Sultan II. Mahmud’un (1808-1839) birlikte hazırlanmış olan portresi, Osmanlı Hassa Mimarlarının en ünlüsü olan Garabed Amira Balyan’ın (1800-1866) yağlıboya portresi, Hariciye Nazırı Gabriel Noradunkyan’ın (1852-1936) amcası Hagop Noradunkyan’ın portresi, ruhanî konular işleyen yağlı boya tablolar müzenin bu bölümünde sergileniyor.

IX. Hovhannes Golod Müzesi’nde ayrıca Bezciyan’ın kurduğu atölyede hazırlanan elişi dini kıyafetler, Baruthane’den sorumlu Dadyan ailesinin vaftiz kurnası, Osmanlı Sultanı II. Mahmut Han tarafından Ermeni Patriği Balatlı III. Garabed’e (1823-1831) teslim edilen ve bugün İstanbul Ermeni Patrikliği’nin simgesi olan tarihi patriklik asası da sergilenen eserler arasında bulunuyor.

Ayrıca Patriklik binasının kendisi zaten bir müzeyi andırıyor. Duvarlarda Osmanlı padişahlarının verdiği fermanlar, aziz patriklerin imza ve mühürlerini taşıyan beratlar, saray ressamı Kırımlı Hovhannes Ayvazovski’nin (1817-1900) yağlı boya tabloları, kabul salonunda Sultan II. Abdülhamid (1876-1909) tarafından Ermeni Patriği I. Harutyun’a (1885-1888) armağan edilen patriklik tahtı ziyaretçiler tarafından görülebilir.

Patriklik binasını ve alt kattaki IX. Hovhannes Golod Müzesi’ni Pazartesi-Cuma günleri 10:00-16:00 saatleri arasında Vağarşak Seropyan’dan önceden randevu almak kaydıyla gezmek mümkün. Başvuru için: (0212) 517-0970 veya 0971.

Not: Sultanların ve patriklerin tarihleri makamda bulundukları süreyi ifade ediyor.

Yorumlar kapatıldı.