İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ERMENİ KATOLİKOSU İSTANBUL’A GELİYOR

Makamı Ermenistan Cumhuriyeti’nin kutsal kenti Eçmiyadzin’de bulunan Tüm Ermeniler Katolikosu II. Karekin Hazretleri, 20-27 Haziran 2006 tarihleri arasında İstanbul’da bulunacak.

İstanbul Rum Ortodoks Patriği I. Bartholomeos Hazretleriyle, Türkiye Ermenileri Patriği II. Mesrob Hazretlerinin müşterek davetiyle Türkiye’ye gelecek olan Katolikos II. Karekin Hazretlerine, Romanya Ermenileri Başepiskoposu Tirair Mardikyan, Almanya Ermenileri Başepiskoposu Karekin Bekçiyan, ABD Doğu Bölgesi Ermenileri Başepiskoposu Khajag Barsamyan, ABD Batı Bölgesi Ermenileri Başepiskoposu Hovnan Derderyan, Eçmiyadzin Katolikosluğu Yayınlar Dairesi Başkanı Başepiskopos Yeznig Petrosyan, Erivan Ermenileri Başepiskoposu Navasart Kıçoyan, Kudüs Ermeni Patrikliği’nden Episkopos Sevan Ğaripyan, Amerika’daki Ermeni Kilisesi’nin Washington Temsilcisi Episkopos Viken Aykazyan, Eçmiyadzin Katolikosluğu Kalem Müdürü Episkopos Arşak Khaçatıryan, Şam Ermenileri Episkoposu Armaş Nalbandyan ve Katolikos Hazretlerinin yardımcısı Rahip Vazken Nanyan’dan oluşan bir heyet eşlik edecek.

20-21 Haziran 2006 tarihlerinde İstanbul Rum Ortodoks Patrikliği’nin konuğu olacak olan II. Karekin Hazretleri, Fener Rum Patrikliği’ni, Heybeliada’daki Aya Triada Manastırı’nı ve Kınalıada’daki Rum Ortodoks Kilisesi’ni ziyaret edecek ve buralarda I. Bartholomeos Hazretleri tarafından ağırlanacak.

21 Haziran 2006, Çarşamba, saat 18:00’de Kumkapı Ermeni Patrikliği Surp Asdvadzadzin Ermeni Kilisesi’ne dinî geçitle girecek olan II. Karekin Hazretleri, o andan itibaren II. Mesrob Hazretleri ve Ermeni cemaati tarafından ağırlanacak.

22 Haziran 2006, Perşembe, II. Karekin Hazretleri sırayla Balıkpazarı Surp Yerrortutyun, Galata Surp Krikor Lusavoriç, Beşiktaş Surp Asdvadzadzin, Feriköy Srpots Vartanants Ermeni Kiliselerini; 23 Haziran 2006, Cuma, Bakırköy Dzınunt Surp Asdvadzadzni, Samatya Surp Kevork Ermeni Kiliselerini; 24 Haziran 2006, Cumartesi günü ise Üsküdar Surp Haç Ermeni Kilisesi’ni ziyaret edecek.

İstanbul Valisi Muammer Güler’e 23 Haziran 2006, Cuma, saat 14:30’da nezaket ziyaretinde bulunacak olan II. Karekin Hazretleri, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü nezdindeki Ermenistan Cumhuriyeti Daimi Temsilciliğini de ziyaret edecek.

Katolikos II. Karekin Hazretleri ayrıca, Yedikule’deki Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi’ni, Dolmabahçe Sarayı’nı, Ayasofya, Kariye, Ermeni Patrikliği IX. Hovhannes Golod ve Surp Pırgiç Hastanesi B. Şirinoğlu müzelerini, Balıklı, Şişli ve Üsküdar’daki Ermeni mezarlıklarını ziyaret edecek, İstanbul­daki diğer kilise temsilcileri, Müslüman ve Musevî cemaatlerinin liderleri, Ermeni gençleri, aydınlar ve yazarlar, din görevlileri ve Patriklik danışmanlarıyla bir araya gelecek. Ermeni Katolikosu 26 Haziran 2006, Pazartesi, Süryani Ortodoks Patrik Vekilliğini ve Ermeni Katolik Başepiskopos­lu­ğu’nu da ziyaret edecek, Çırağan Sarayı’nda Ermeni cemaatinin ileri gelenleriyle bir araya gelecek.

Programa göre, 27 Haziran 2006, Salı, sabah saat 02:00’de ülkemizden ayrılacak olan Katolikos II. Karekin Hazretleri, eldeki verilere göre tarihte 4. yüzyıldan beri İstanbul’u ziyaret eden 12. Ermeni Katolikosu olacak.

Ermeni Kilisesi’nin bugün Eçmiyadzin (301), Kudüs (6. yüzyıl), Kilikya (1441) ve İstanbul (1461) olmak üzere dünyada dört patriklik kürsüsü bulunuyor. Ermeni Kilisesi’nin kurucusu Kayseri-Kapadokyalı Aziz Krikor Lusavoriç, patrikliğini o dönemde Ermeni Krallığı’nın başkenti olan Eçmiyadzin’de kurduğu için, Eçmiyadzin patriklikler arasında birincil konumda bulunuyor. Tüm patriklikler özerk olmakla birlikte, Eçmiyadzin’in birincil konumunu tartışmasız olarak hepsi de tanıyor, bu nedenle Eçmiyadzin’deki Patrik, kilise ayinlerinde “genel” anlamına gelen “Katolikos” ünvanıyla anılıyor.

Yorumlar kapatıldı.