İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Pamuk: `Mağden yalnız kalmayacak´

İSTANBUL – Orhan Pamuk, vicdani retçi Mehmet Tarhan’ı savunduğu yazısından ötürü hakkında dava açılan Perihan Mağden’i dün The Guardian’da yayımlanan bir yazısıyla savundu.
Pamuk, yazısında Mağden’den ‘günümüzün en parlak, yaratıcı ve açık sözlü yazarlarından’ biri ve ‘Atatürk’ün Türkiye’de yerleştirmeye çalıştığı özgür, bağımsız kadın idealinin yaşayan parlak bir örneği’
olarak bahsetti. Orhan Pamuk, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun kalbinde yatan Kemal Atatürk’ün Batılılaşma reformlarının, kadınları geleneksel erkek baskısından nispeten korumayı, bağımsızlaştırıp özgürleştirmeyi amaçladığını hatırlattıktan sonra ekliyor: “Ama tarihin garip bir tecellisi, şimdi bu özgürlük ‘Atatürk devrimlerinin savunucusu’ Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihbarı üzerine açılan bir davayla tehdit altında”.

Bir yanda eşcinsel bir erkek, yalnız bir kadın yazar, bir yanda da bu vatandaşların cezalandırılmasını isteyen TSK olduğu için karar verecek yargıçların çok dikkatli olması gerektiğinibelirten Pamuk, yazısını dava günü Mağden’in yalnız kalmayacağını belirterek sonlandırıyor: “7 Haziran’daki ilk celsede, Türkiye’nin ve dünyanın demokratları Perihan Mağden’i yalnız bırakmayacaktır. Bundan 125 yıl önce Tolstoy’un da ülkesindeki vicdani retçilere destek çıktığını ve başının Rus Çarı’yla hiçbir derde girmediğini unutmayalım.” Perihan Mağden için halkı askerlikten soğuttuğu gerekçesiyle üç yıl hapis isteniyor. (Kültür Sanat)

Yorumlar kapatıldı.