İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Emir Kır, Brüksel Devlet Bakanı

Özdemir İNCE

EMİR Kır ile 2001 yılının ekim ayında, Brüksel’de, Türklerin işlettiği Villa Royal Oteli’nde tanışmıştım. O sırada Brüksel’in Saint-Josse bölgesi Belediye Başkan Yardımcısı idi. Temel Eğitim, İş ve Toplumsal İlişkiler alanlarında görevli idi. 2000 belediye seçimlerinde, en yüksek ikinci oyu almıştı.

1965’ten itibaren Avrupa’ya göç hareketlerini zaman zaman yerinde gözlemlemiş biri olarak, anlattığı öykü gözlerimi yaşartmıştı. Hayatın yazdığı mahkûmiyet belgesini emek ve çabalarıyla yırtanların öyküsü beni ağlatır. O gün de Emir Kır ile konuşurken mutluluktan düpedüz ağlamıştım.

CİDDİ BİR ÜN KAZANMIŞTI

Emir Kır’ın babası, 1960’larda, daha iyi bir hayat için Belçika’ya göçen 40 bin Emirdağlıdan biriydi. Charleroi’da maden işçisi idi. Emer Kır 1970’te doğdu. Babası 1977 yılında bir iş kazası geçirdi ve emekli oldu. Bunun üzerine Kır ailesi Brüksel’e, Saint-Josse Komünü’ne göçtü. 1995 yılında, bir yandan okur, bir yandan çalışırken, Sosyalist Parti’de politikaya atıldı. Parti seçiminde babasının işçi kökeni ve dönemin Saint-Josse Belediye Başkanı Guy Cudell’in karizması etkili oldu.

Emir Kır, Brüksel Özgür Üniversitesi’nde Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde Uluslararası İlişkiler okudu. 2000 yılında, 30 yaşında, belediye seçimlerine girdi ve ikinci sırada kazandı. Demek ki Emir Kır ile bir yıl sonra tanışmışım. Bu kısa sürede bile Saint-Josse bölgesinin Türk, Arap ve Belçikalı sakinleri arasında, çalışmalarıyla ciddi bir ün kazanmıştı.

MİMARİ TARİH BİLGİSİ ŞAŞIRTICI

2004 bölgesel seçimlerinde şansını denedi. 7409 tercih oyuyla, “Erişilmez” Charles Picque’nin ardından ikinci sırada kazandı seçimi. Seçimden sonra, Brüksel Bölgesi Temizlik, Tarihi Anıtlar ve Sit Alanlarından Sorumlu Devlet Bakanlığı’na getirildi. Emir Kır aynı zamanda, Fransızca Konuşan Topluluk Komisyonu’nda Sosyal İşler, Aile ve Spordan sorumlu bir bakan.

Emir Kır, bakanlık bürosundan kuşbakışı Brüksel’i anlatırken mimari tarihi bilgisiyle beni çok şaşırttı. İnsanları büyük bir ilgi ve ciddiyetle dinlemesi de şaşırtıcı. Bir “Bakan” gibi konuşmuyor ve bir dost, bir üniversite öğrencisi gibi merakla dinliyor. Tarihle, sporla ve okumayla yakından ilgili.

YILMADAN YOLUNA DEVAM ETMELİ

Kendisine Adalet Bakanı ya da İçişleri Bakanı olmasından çok kültür, sanat, kentçilik ve toplum alanlarını kucaklayan bir bakanlıkla görevli olmasının beni heyecanlandırdığını söyledim. Beni onaylarcasına gülümsedi.

Ancak Emir Kır’ın işi çok zor, çok zor bundan sonra. 11 yıl içinde bakan düzeyine ulaşması göz kamaştırıcı. Ama önümüzdeki günlerde, başarısı arttıkça düşmanları da çoğalacak. Başarı Belçika’da da kıskançlıkların ve düşmanlıkların anası ve babası.

Başta Emirdağlılar olmak üzere Türk hemşerileri, Emir Kır’ın kendileri için “Mahalle Muhtarı” olmasını bekleyecekler. Onun Türk Mahallesi’nin muhtarı değil de Brüksel’in Belçikalı Bakanı olduğunu anlamakta zorlanacaklar.

Bunun yanı sıra Ermeni lobisi var, öteki partilerdeki rakipleri var, kendi partisindeki rakipleri var. Ben, Emir Kır’ın asla umut kırıklığına kapılmadan, yılmadan yoluna devam edeceğine inanıyorum. Onun hayatı, başarıları, Avrupalı Türk göçmenler için etkileyici bir örnek. Emir Kır, geleceğin bir başlangıcı. Çok uzun sürecek olan bir geleceğin….

Yorumlar kapatıldı.