İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

24 Nisan`lar hep gelecek

Okay Gonensin

Ermenistan ile yürütülen gizli görüşmelerde bir gelişme sağlanamadığı dün CNN Türk’ün haberiyle öğrenildi. Bu görüşme süreci Başbakan Erdoğan’ın Ermenistan Başbakanı Koçaryan’a gönderdiği mektupla başlamıştı.

* Ermenistan, soykırım tartışmasının tarihçiler tarafından en başından itibaren ele alınmasına ve bilim çerçevesinde kalacak bir sürecin yürümesine karşı çıkıyor.

Soykırım tartışması Türkiye tarafından en yanlış biçimde yürütülmüş, hatta “asıl Ermeniler Müslümanları öldürdü” zırvalarıyla sözde savunmalar yapılmış, sonuçta da uluslararası düzeyde soykırım tezi kabul görmüştür. Tersini savunan yabancı bilim adamlarının sayısı birkaçı geçmiyor. Buna karşılık bütün Batı dillerinde her yıl yayınlanan onlarca kitap Türkiye’nin savunmaya çalıştığı tezlerin karşı kanıtlarını aktarmaya devam ediyor.

***

Fransa meclisi “Ermeni soykırımının reddini” suç olarak belirleyen ve Yahudi soykırımının reddi ile aynı cezaları getiren kanun teklifini eylül ayında yeniden görüşecek.

Ardından 2007 yılının nisan ayı gelecek ve önce ABD Başkanı’nın ayın 24’ünde yaptığı konuşmada soykırım deyip demeyeceği heyecanla beklenecek. Sonra her yıl bu olay aynen tekrarlanacak ve sıkıntı kuşaktan kuşağa aktarılacak…

1915 olaylarını Ermeni soykırımı olarak resmen tanıyan ülkelerin listesini bir kez daha aktaralım:

Fransa, İtalya, Rusya, Kanada, Yunanistan, Arjantin, Slovakya, Avustralya, İsveç, Uruguay, İsviçre, Belçika, Polonya ve Güney Kıbrıs.

Ankara’nın yürüttüğü resmi politikadaki yanlışlıklar devam ettiği sürece de bu listeye başka ülkeler de katılacaktır.

***

Ankara, birkaç parlamenter göndererek, birkaç iş adamına ricacı olarak bu süreci durdurmaya çalışıyor. Bugüne kadar bu politika hiçbir sonuç vermemiştir, vermesi de mümkün değildir.

Ankara’nın Ermenistan ile ilişkilerini düzeltme yolunda atacağı her adım, soykırım meselesinde yaratılmış “tecrit” durumunun yeniden gözden geçirilmesini sağlayacaktır.

* Ermenistan’ın nefes alabileceği tek kapı Türkiye’ye açılmaktadır. Bu kapının açılması ilk hedef olarak belirlenirse, soykırım tartışmasının başka bir düzeyde yapılması sağlanabilir. Her yıl nisan ayında da Türkiye anlamsız sıkıntılar çekmekten kurtulur.

Yorumlar kapatıldı.