İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

PATRİK HAZRETLERİ GELİBOLU’DAKİ ŞEHİTLİKLERİ ZİYARET ETTİ

Resimler: http://www.lraper.org/main.aspx?Action=ChangeLanguage&Language=TR

Patrik II. Mesrob Hazretleri, 23 Mayıs 2006, Salı, saat 10:00’da Surp Asdvadzadzin Patriklik Merkez Kilisesi’nde dua ettikten sonra, Hovhannes Bayram, Ergün Karagöz ve “Milliyet” gazetesi muhabiri Mehmet Gündem’le birlikte Çanakkale’ye gitti.

Öğle vakti Tekirdağ’da yemek yedikten sonra, Patrik Hazretleri maiyetiyle birlikte yolculuğuna devam ederek Keşan ve Gelibolu yoluyla saat 16:00 sularında Kilitbahir iskelesinden, arabalı vapurla Çanakkale Boğazı’nı geçerek boğazın güney yakasına ulaştı ve Çanakkale’nin eski semtinde bulunan Anzac Otel’e yerleşti.

TRUVA

Patrik Hazretleri, maiyetiyle birlikte, yarım saat süren bir yolculuk sonunda, Anadolu’nun kuzeybatısındaki en eski kentlerden biri olan ve M.Ö. üç ve iki binli yılların Truva Krallığı’nın politik merkezliğini de üstlenmiş olan Truva’yı ziyaret etti. Eski Yunan mitolojisindeki İliada ve Odise’ndeki anlatılar özellikle H. Schillemann (1870-1880), V. Deorbfeld (1893-94) ve K. Blegen (1932-38) tarafından gerçekleştirilen arkeolojik kazılar sonucu doğrulanmıştır. Büyük Ermeni tarihçisi Movses Khorenatsi’ye göre, Truva savaşına Ermeni komutan Zarmayr da, Ermeni ve Habeş orduları komutanı olarak katılmış ve savaşta yaralanarak yaşamını yitirmişti.

SURP KEVORK ERMENİ KİLİSESİNİ ZİYARET

Patrik Hazretleri, aynı gün Çanakkale’ye döndükten sonra, şehrin eski mahallelerinden birinde bulunan Surp Kevork Ermeni Kilisesi’ni ziyaret etti. Kilisenin girişindeki yazılara göre bu mabed 4 Şubat 1890 tarihinde takdis edilerek ibadete açılmış. Binası oldukça iyi korunmuş olan Surp Kevork Ermeni Kilisesi bugün Etnografya Müzesi olarak kullanılıyor. Çanakkale’de aynı zamanda 20-25 kişilik Musevi cemaatine hizmet veren bir sinagog bulunuyor. Türkiye Ermenileri’nden Çanakkale ilinde yaşayanlar olup olmadığı konusunda Patrikliğimiz’de herhangi bir bilgi olmamasına karşın, il sınırları dahilindeki sayfiye merkezlerinde yazlık evleri bulunan İstanbullu Ermeniler olduğu bilinmektedir.

GELİBOLU’DAKİ ANIT MEZARLAR

Patrik Hazretleri ve maiyeti, 24 Mayıs 2006, Çarşamba, sabahın erken saatlerinde otelden ayrıldılar ve arabalı vapurla Çanakkale Boğazının kuzey kıyılarına vararak, Gelibolu yarımadasının en uç noktası olan Hisarlık burnundaki Çanakkale Şehitleri Anıtı’nı ziyaret ettiler. Anıt, 25 Nisan 1915 ve 10 Aralık 1916 tarihleri arasında şehit düşmüş ve aralarında Ermeni, Rum ve Yahudilerin de bulunduğu 253 bin Osmanlı askerinin anısına inşa edilmiştir.

Patrik Hazretleri daha sonra Conkbayırı mezarlığını ziyaret ederek tüm şehitlerin ruhlarının huzuru için dua etti. Ruhani Reisimiz burada Rab İsa’nın şu sözlerini anımsattı “İnsan’ın dostları için canını vermesinden daha üstün sevgi yoktur” (Yuhanna 15:13). Patrik Hazretleri, “Görüldüğü üzere azınlıklar arasında bulunan gayrımüslim cemaatlerin üyeleri de bu vatan için şehit olmuşlardır. Bu nedenle, Türk ve Kürtleri ülkemizin ‘asli unsurları’, Ermeni, Rum, Süryani ve Yahudileriyse ‘ikinci sınıf vatandaş’ olarak nitelendirmek çok yanlıştır. Bu insanlar, en değerli varlıklarını, yani hayatlarını bu vatan için feda etmişlerdir” dedi.

DÖNÜŞ

Patrik Hazretleri maiyetiyle birlikte, Gelibolu’daki Şehitliği ve Kabatepe’deki müzeyi gezdikten sonra İstanbul’a doğru yola çıktı ve Tekirdağ’da öğle yemeği yedikten sonra, yola devam ederek akşam saatlerinde Kumkapı’ya vardı.

Yorumlar kapatıldı.