İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Devletlerin ideolojileri ve halkların duyarlılığı

Pakize Barışta

Türkiye’de yaşayanlar, Türk’ü, Kürt’ü, Ermeni’si ve diğerleriyle, ne Ermeni diasporasının kışkırtıcı politikasına, ne Ermenistan’ın resmi politikalarına, ne de Türkiye’nin resmi söylemine itibar etmeyerek, Eurovision’a ilk defa katılan Ermenistan’a 10 puan verdi.

Bir kez daha net bir şekilde anlaşıldı ki, halkların duyarlılığı ve sağduyusu her zaman için devletlerin, hükümetlerin ideolojilerinin çok ötesinde; çok insancıl ve çok barışçı olabiliyor.

Yine aynı yarışmada ortaya çıkan bu konudaki şaşırtıcı diğer örnekler de; Sırp halkının, Bosna halkına verdiği yüksek puanla, birbirlerine düşman olarak tanıtılan Arnavutluk halkının, Yunanistan halkına verdiği 12 puandı.

Bu gidişle Ermenistan’ın önümüzdeki yıllar içinde Eurovision Şarkı Yarışması’nda Türkiye’ye yüksek bir puan vermesini de hiç yadırgamamak gerekecek. Zira Ermeni halkı da iç ve dış propaganda bombardımanından sıyrılma iradesini ve sağduyusunu, önünde sonunda gösterecektir bence.

Halkların gücüyle, devletlerin gücü, bu gibi yarışmalarda ve uluslararası buluşmalarda artık karşı karşıya gelmeye başladı. Halkları birbirine kırdırıcı ve vurdurucu siyasetler, özellikle kültür sanat alanlarında iflas ediyor nihayetinde.

Türkiye’den Ermenistan’a 10 puan çıkmasının, özellikle Ermeni diasporasını derinden etkilemesi gereken son derece manalı bir sivil irade mesajı olduğunu düşünüyorum (Türkiye’den Ermenistan’a giden oyların amaçlı olarak iddia edildiği gibi sadece Ermeni TC vatandaşlarının oyları olduğuna inanmıyorum, sayı olarak da yeterli olamaz bu çünkü).

Dikkat çekici bir konu da Ermenistan’a 10 puan veren Türkiye sivil iradesiyle ilgili olarak medyamızda çok az sayıda sağduyulu, araştırıcı ve destekleyici yorumun yer alması. İnsan ister istemez aslında halkın gücü olması gereken ‘dördüncü kuvvet’in, Türkiye sivil iradesinden ne kadar kopuk olduğunu da düşünüyor.

Anlayacağınız medyamız; sağı, solu ve ortasıyla ne hikmetse bu konuda ittifak halinde görünüyor!

Yorumlar kapatıldı.