İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Azerbaycan Zaman’a devlet madalyası

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, yayın hayatına başlamasının 15. yılını kutlayan Azerbaycan Zaman’ı devlet madalyası ile ödüllendirdi.

Bu amaçla çıkarılan kararnamede, “Ülkemizin gazetecilik mesleğinin inkişafına ve Türkiye-Azerbaycan arasındaki dostluk ilişkilerinin gelişmesi ve güçlenmesine katkıda bulunduğundan dolayı Zaman Azerbaycan Gazetesi Yayın Müdürü Enes Cansever, terekki (yükselme) madalyasına layık görülmüştür.” denildi. Madalya, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ali Hasanov tarafından Enes Cansever’e takdim edildi. Yaklaşık 700 seçkin davetlinin katıldığı tören, gazetemizin yaptığı faaliyetlerin sinevizyon eşliğinde tanıtımı ile başladı. Programa, Türkiye’nin Bakü Büyükelçisi Turan Moralı ile Genel Yayın Müdürümüz Ekrem Dumanlı da katıldı.

Türk ve Azeri bakanların gönderdikleri tebriklere de yer verilen programın açış konuşmasını yapan Zaman Azerbaycan Temsilcisi Enes Cansever, bir gazete olmanın yanı sıra Türkiye ile Azerbaycan’ın kardeşliğini, dostluğunu 15 yıl boyunca her şeyden üstün tuttuklarını kaydetti. Cansever, “Bizim işimiz ayırmak, bölmek değil; birleştirmektir, yakınlaştırmaktır. Ortalığı karıştırmak değil, barıştırmaktır; nefret ettirmek değil, sevdirmektir.” dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ali Hasanov, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in, Zaman Azerbaycan’a layık gördüğü madalyayla ilgili kararnameyi okuduktan sonra alkışlar arasında madalyayı Enes Cansever’in yakasına taktı. Azerbaycan’ın kurulma sürecinde Zaman’ın ülkelerine geldiğini belirten Hasanov, “Demokratik basın özürlüğünün tecrübesine ihtiyacımızın olduğu bir zaman diliminde Zaman, zor şartlara rağmen yanımızda yer aldı. 1991 yılında Zaman, her şeyden önce Azerbaycan’ın dünyadaki penceresi oldu. Dünyanın 11 ülkesinde çıkan Zaman gazeteleri ve Zaman Azerbaycan, 15 yıldır Azeri halkının dünyada gören gözü, işiten kulağı, konuşan dili haline geldi.” diye konuştu.

Türkiye’nin Bakü Büyükelçisi Turan Moralı da yaptığı konuşmada, Zaman’ın Azerbaycan’da çok büyük bir role sahip olduğunu kaydetti. Büyükelçi Moralı, Zaman’ın 15 yılda doğru yerde, doğru düşüncede ve profesyonel anlayış çerçevesinde faaliyetlerini başarıyla sürdürdüğünü ifade etti. Ülkenin en zor gününde de en güzel anlarında da Zaman Gazetesi’nin habercilik anlayışının temelinde serinkanlı ve duyarlı bir yaklaşım içinde olaylara yaklaştığını vurguladı.

Gazetemizin Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı da konuşmasına, ilkokul dönemlerinde ezberlediği ve Azerbaycan hasretini ifade eden bir şiirle başladı. 15 yılın aslında bir basın organı için uzun bir süre olmadığını; ancak bir gazetenin kendini kabul ettirmesi ve yönünü göstermesi açısından önemli bir süre olduğunu kaydetti. Dumanlı, hem merhum Haydar Aliyev hem de şimdiki Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in Zaman Gazetesi’ne gösterdiği itibar, ilgi ve verdikleri mükafatın güvenden kaynaklandığının altını çizdi. Ekrem Dumanlı, konuşmasının sonunda dünyanın 11 ülkesinde yayın yapan Zaman Gazetesi’nin, okuyucusunun ve ülke yöneticilerinin büyük güvenine malik olduğunu söyledi.

Anadolu insanı çağrıya kulak verdi

Zaman’ın Azerbaycan’da yayın hayatına başladığı dönemde gazetemizin genel müdürlüğünü yürüten İlhan İşbilen de törene katılanlar arasındaydı. Zaman’ın Azerbaycan’da yayına başladığı ilk yıllarda zor şartlarda bulunan Azerbaycan’ın yaralarına merhem olmaya çalıştıklarını söyledi. İşbilen, vahşet ve soykırımın yaşandığı bir dönemde Fethullah Gülen Hocaefendi’nin Anadolu insanına seslenerek, zor durumda olan kardeş Azerbaycan halkına yardım çağrısı yaptığını hatırlattı. İşbilen bu çağrıya uyan Türk müteşebbislerin dünyaya Azerbaycan’dan açıldıklarını anlattı. Zaman’ın Azerbaycan’da baskı tesislerini kurma fikrinin Haydar Aliyev’e ait olduğunu belirten İşbilen, “Merhum Turgut Özal ve Haydar Aliyev’in sayesinde buradayız. Ruhları şad olsun.” dedi.

Konuşmalardan sonra sahneye çıkan Cumhurbaşkan Yardımcısı Ali Hasanov, Büyükelçi Turan Moralı, Genel Yayın Müdürümüz Ekrem Dumanlı, Azerbaycan Temsilcimiz Enes Cansever, eski genel müdürler İlhan İşbilen ve Dış Baskılar Genel Yayın Editörümüz Mustafa Haliloğlu alkışlar arasında 15. yıl pastasını kesti. Törenin ardından yapılan kokteylde Cansever ve Dumanlı tebrikleri kabul etti. Türkiye’den gelen heyet akşam da Cumhuriyet Bayramı resepsiyonuna katıldı.

Cumhurbaşkan Yardımcısı Hasanov: Haklı davamızda sesimiz oldunuz

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ali Hasanov, Zaman Azerbaycan Temsilcisi Enes Cansever’e devlet madalyasını takdim ettikten sonra yaptığı konuşmada “Ermeni saldırısı nedeniyle Azerbaycan tamamen bir enformasyon muhasarası altındaydı. İşte tam o dönemde bizim Zaman gibi bir gazeteye ihtiyacımız vardı. Ve ilk günden beri bu gazete, Azerbaycan’ın problemlerine omuz verdi. Haklı davada, dünyaya sesini duyurdu. İnsanlar arasındaki barış ve karşılıklı tolerans anlayışını ülkemize taşıdı.” dedi.

Türkiye Azerbaycan Parlamentoları Dostluk Grubu Başkanı Ceferov: Doğru sözlü, marifetli, serinkanlı

Azerbaycan Atatürk Merkezi Başkanı ve Türkiye Azerbaycan Parlamentoları Dostluk Grubu Başkanı Prof. Dr. Nizami Ceferov da konuşmasında, “Zaman Azerbaycan hakikaten doğru sözlü, marifetli, terbiyeli ve mütevazı bir yayın organıdır.” dedi. Ceferov, Zaman’ı diğer yayın organlarından ayıran en farklı tarafının Azerbaycan’ın en ağır dönemlerinde bile temkinli, serinkanlı ve mesuliyetli bir yaklaşım sergilemesi olduğunu söyledi.

Azerbaycan Basın Konseyi Başkanı Amaşov: Azeri basını size çok şey borçlu

Azerbaycan Basın Konseyi Başkanı Eflatun Amaşov, Zaman Azerbaycan’ın Azeri basını için çok önemli bir örnek olduğunu hatırlattı. Amaşov, Zaman’da ciddi tenkitlere yer verildiğini, ancak hiçbir zaman tahkir, insanların şeref ve haysiyetini rencide edici haber ya da yazılarla karşılaşmadıklarını ifade ederek, bunun da çağdaş ve dünya standartlarına uygun gazetecilik ilkelerinin temelini oluşturduğunu belirtti. Amaşov, “Azerbaycan gazeteciliği, Zaman okuluna çok şey borçludur.” dedi.

Mihriban Aliyeva: Zaman iki ülke halkını birbirine yakınlaştırdı

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in eşi Mihriban Aliyeva program vesilesiyle gönderdiği tebrikinde Zaman Azerbaycan’ın ülkelerinde müstesna bir yere sahip olduğuna dikkat çekti. Aliyeva, “Cumhuriyetimizin içtimai-siyasi hayatının en çetin ve zor döneminde büyük hizmetlerin altında imzası bulunan Zaman Gazetesi, olayları objektif olarak ülke ve dünya kamuoyuna yansıtmıştır.” dedi. Zaman Gazetesi’nin iki kardeş ülkenin halkını birbirine yakınlaştırmak, dostluğunu kuvvetlendirmek adına büyük hizmetler verdiğini de hatırlatan Aliyeva mesajını şöyle tamamladı. “Bu önemli günde doğru haberler veren Zaman ailesine çok teşekkür ederim.”

Yorumlar kapatıldı.