İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

PATRİK HAZRETLERİ BEYKOZ’DAKİ TÖRENE RİYASET ETTİ

Resimler: http://www.lraper.org/main.aspx?Action=ChangeLanguage&Language=TR

Patrik II. Mesrob Hazretleri, 22 Mayıs 2006, Pazar, Beykoz’daki Surp Nigoğayos Kilisesi’ndeki törene riyaset etti. İlahi Hizmeti Rahip Yeğişe Uçkunyan sundu. Kutsal Sofra’ya şemmaslar Roy Küçükateş ve Vartkes Pesdilciyan ile okuyucular hizmet ettiler. İlahileri Üsküdar Surp Garabed Kilisesi’nin Surp Garabed Korosu, Krikor Meşaleciyan’ın yönetiminde seslendirdi. Kiliseyi, çeşitli semtlerden Beykoz’a gelen imanlılar ve gençler doldurmuştu.

VAAZ

Patrik Hazretleri, Rabb’in Duası’ndan hemen önce vaaz etti ve bu Pazarın, Diriliş Bayramı’nı takip eden kırk günlük dönemin son Pazarı olduğunu anımsattı. Önümüzdeki Perşembe günü, Rab İsa Mesih’in göğe yükselişini kutlamak üzere, cemaatimizin Yedikule’deki hastanemizin Surp Prgiç şapelinde bir araya geleceğini söyleyen Patrik Hazretleri, Rab İsa Mesih’in dirilişinden sonra kendini oniki kez havarilerine, inanan kadınlara ve halka gösterdiğini anlattı. Nitekim tüm bu insanlar, Rab İsa’nın ellerindeki çivi ve bağrındaki mızrak izlerini kendi gözleriyle gördüler. İşte bu nedenle, Hristiyanlar Rabb’in göğe alınışına kadar geçen kırk günlük zaman diliminde birbirlerini Diriliş Bayramı coşkusuyla “Mesih Ölüler Arasından Dirildi” sözleriyle selamlıyorlar.

Patrik Hazretleri, vaaza devam ederek, Rab İsa’nın şu sözünü hatırlattı “Görmeyenler görsün, görenler kör olsun diye yargıçlık etmek üzere bu dünyaya geldim” (Yuhanna 9:39). Bu sözleri işiten bazı Yahudiler oldukça kızgın bir şekilde “Yoksa biz de mi körüz?” (Yuhanna 9:40) diye sordular. Rab İsa onlara cevap vererek “Kör olsaydınız günahınız olmazdı. Ama şimdi, görüyoruz dediğiniz için günahınız duruyor” (Yuhanna 9:41) dedi. Patrik Hazretleri, bu sözleri yorumlayarak, İncil’in sözleriyle aydınlanmış inananların, Allah’ın emirlerine göre yaşamak anlamında, bu sözlerden haberi olmayan ‘aydınlanmamışlardan’ çok daha fazla sorumluluğa sahip olduklarını söyledi. İnanan insan, ruhunu kurtaran İncil’in yaşam sözleri’nin kendisine anlatılmadığını ve dolayısıyla Allah’ın Kelamı’nın içeriğinden haberi olmadığını asla söyleyemez. Bu nedenle, bu anlamda “gören” bir imanlı, etrafında olup biten tüm olaylardan haberi olmadığını söylemez. Ferisiler grubu, Rab İsa Mesih’in yaptığı işleri, mucizelerini, verdiği vaazları çok iyi takip ediyorlardı, ancak bununla birlikte O’nu tuzağa düşürmeye çalışarak, halkın önünde Rab İsa’dan hep yeni mucizeler yapmasını bekliyorlardı. Bu nedenle, Rab İsa, sürekli onların kör olduğundan bahsederek “Size söyledim, ama iman etmiyorsunuz” (Yuhanna 10:25) diyordu.

Patrik Hazretleri, “Hristiyan olarak bizlerin, Rabb’in hayatımızda ve tarih boyunca gerçekleştirdiği olağanüstü birçok mucize nedeniyle O’na, nurlu inancımıza ve Allah’ın Kilisesine tüm gücümüzle bağlanmamız gerekiyor. Salt bizim halkımızın tarihine baktığımızda, Kilise’nin toplumumuzu nasıl aydınlattığını rahatlıkla görebiliriz” dedi. Patrik Hazretleri sözlerini şöyle noktaladı: “Eğer bugün alfabemiz, edebiyatımız ve kültürümüz varsa, bunun Rabb’in Evrensel Kilisesi’nin en eski dallarından biri olan Ermeni Kilisesi’nin asırlardır süregelen yoğun çaba ve emeğinin bir ürünü olduğunu görmezden gelmek gerçekten körlüktür”.

Patrik Hazretleri, etkileyici vaazının sonunda Beykoz Surp Nigoğayos Kilisesi’nin yöneticilerini, İstanbul’un kuzeydoğu ucundaki bu minik Kiliseyi her türlü zorluğa rağmen açık tuttukları için tebrik etti.

ANMA

Ruhani Reisimiz, İlahi Hizmet’in sonunda, Bardizbanyan, Mağakyan ve İsraelyan aileleri’nin müteveffa üyeleri için edilen huzur dualarına riyaset etti.

SEVGİ YEMEĞİ

Kilisedeki törenlerden sonra, Kilise Yönetim Kurulu, Beykoz Kilise’sinin şirin bahçesinde bir sevgi yemeği verdi. Yemeğe, kilisedeki törende bulunan hemen herkes katıldı. Yemekte, Patrik Hazretleri’nin yanında Yönetim Kurulu Başkanı Varujan Mağakyan, Ared Bardizbanyan, Dr. Mardiros Yeniyorgan, Herman Nikotyan, Sarkis Azaryan ve eşi, aynı zamanda Patriklik basın sözcüsü Av. Luiz Bakar da hazır bulundular.

‘YERİD’LE GEZİ

Patrik Hazretleri, öğle sonrasını tamamen cemaatımız gençlerine ayırdı. Şişli Belediyesi’nin tahsis ettiği midibüsle Patrik Hazretleriyle gençler, önce Müslüman vatandaşlarımızca çok sevilen ‘Yuşa Tepesi’ olarak bilinen ziyaretgahı ziyaret ettiler. Halk inanışına göre, Yuşa’da bulunan türbe, Hz. Musa Peygamber’in halefi Hz. Yeşu’ya (Aziz Hesu) aittir. Bu konuda tarihî hiçbir kanıt olmamasına rağmen, gençler, Müslüman müminlerin buraya akın ederek, dua ettiklerini ve yüzlerini Hazreti Yeşu’nun mezarına nasıl sürdüklerine şahit oldular.

Patrik Hazretleri, daha sonra, gençlerle birlikte kuzeye yönelerek, yarım saat süren bir yolculuktan sonra, Karadeniz’in şirin köylerin’den Riva’ya ulaştı. Kaleyi, çevresini ve olağanüstü güzellikteki kumsalı gezen Patrik Hazretleri ve beraberindeki gençler, deniz kenarındaki bir restoranın balkonunda çay içtiler ve bu güzel beldenin tadını çıkardılar. Gençler, bu gezide hem birbirleriyle, hem de patrikleriyle bir arada olabilmenin ayrıcalığını bir kez daha yaşayabildiler.

Yorumlar kapatıldı.