İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Kelebek: Batı parlamentolarına en anlamlı yanıt

Mustafa KINALI-Ardıç AYTALAR Mevlüt TEZEL Muammer ELVEREN/PARİS

Atina’da düzenlenen 51. Eurovision Şarkı Yarışması’nda SMS ile yapılan oylamada Türk halkı, Ermenistan’a 10 puan vererek sözde Ermeni soykırımını yasalaştırmaya çalışan Batı parlamentolarına en anlamlı cevabı verdi. Fransa halkından da Türkiye’ye 12 tam puan geldi.

FRANSA’da sözde Ermeni soykırımını inkar etmenin suç sayılmasını öngören yasa teklifinin tartışıldığı bir dönemde düzenlenen 51. Eurovision Şarkı Yarışması’nda, Ermenistan’ın Türkiye’den 10 puan alması ve Fransa’nın da ülkemize 12 tam puan vermesi, büyük yankı uyandırdı. Oylamanın izleyicilerden gelen SMS’lerle (kısa mesaj) yapıldığı Eurovision’da yaşanan bu şaşırtıcı gelişmeyi siyaset ve sanat dünyasının ünlü isimleri, “halkın politikacılara yanıtı” olarak değerlendirdi.

Deniz Baykal: Türkler siyaseti aştı

Yarışmayı izleyemedim. Ermenistan’a 10 puan, Türklerin müziğe, müzik olarak baktıklarını gösterir. Olayı, bir siyaset sorunu gibi görmeyi Türklerin aşmış olduğunu gösterir. Bu, milletimizin olgunluğu bakımından sevindirici bir tablodur. Bu Türklerin böyle bir komplekse sahip olmadığını ortaya koyması açısından önem taşır.

Hırant Dink: Bu barış mesajıdır

Ermenistan’ın parçasını bir kez izleyebildim. Parçada Anadolu müziğinin ezgileri vardı. Verilen 10 puanda, bunun etkili olduğunu düşünüyorum. Bunu, Türkiye tarafından Ermenistan halkına gönderilmiş bir barış mesajı olarak algılamak yanlış olmaz. Halklar arasındaki hayatın politika dışında kaldığında ne kadar uyumlu ve dostluk içinde olabildiğini gösteren önemli bir olgu.

Garo Mafyan: Türklerin kalbi temiz

Çok hoşuma giden bir gelişme oldu. Halkların birbirlerine verdikleri bu puanlar, insani değerlerin öne çıktığını gösteriyor. Politika yüzünden bazı tatsız gelişmeler yaşanıyor ama gördüğünüz gibi insanlar buna karşı çıkıyor. Türk insanının kalbi temizdir. Biz kalpleriyle hareket eden bir toplumuz. Bu politikacılara çok iyi bir ders oldu. Müziğin dini, dili, ırkı yok.

S.Cumhur Önal: Şarkıları güzeldi

Ben yıllarca birçok Ermeni müzisyen dostuma şarkı verdim, onlardan da şarkı aldım. Ermenistan’ın şarkısı güzeldi ve o yüzden 10 puan aldığını düşünüyorum. Fransa’nın Türkiye’ye 12 puan vermesi, bizim Ermenistan’a 10 puan vermemiz güzel bir dostluk gösterisiydi. Halkların birbirlerine karşı düşmanlıkları yok. Bu sese politikacılar da kulak versinler.

Ermeniler: Türkiye bize göz kırptı

EUROVISION Şarkı Yarışması’nda Ermenistan’ın Türkiye’den 10 puan alması, Erivan’da olduğu gibi birçok ülkedeki diaspora çevrelerinde de değişik tepkilere yol açtı. İnternet sitelerinde yarışmayla ilgili iki görüşün hakim olduğu gözlendi. Bir görüşe göre Türkiye’nin 10 puan vermesinde, parçanın sağlam olması rol oynadı. Bazı internet sitelerinde şu yorum yer aldı:”Eurovision yarışmasına ilk defa Ermenistan’ı temsil eden genç sanatçımız Andre’nin söylediği ’Benimle Kal’ parçası pop müzik tarzında olmasına rağmen bizim kültürümüzü yansıtan otantik halk müziği motifleri de içeriyordu. Türkiye’deki insanlar da halk müziğini sevdiği için kendilerine yakın hissettikleri parçaya herhangi bir niyet gütmeden 10 puan vermeyi tercih etmiş olabilir.”

Bir başka görüşe göre ise Türkiye, Ermenistan’a jest yaparak “göz kırptı”. Bu görüşü yansıtan yorum da şöyle: “Eurovision yarışmalarında sanatın her zaman ikinci planda olduğunu göz önünde bulunduracak olursak Türkiye’nin oyunu kullanma biçimi sadece yönetim olarak değil, halk olarak da Ermenistan adresinde bir iyi niyet jesti, göz kırpma biçiminde algılanabilir. İlginç bir adım” yorumu yapıldı.

BİZE KİM KAÇ PUAN VERDİ

Hollanda: 12

Fransa: 12

Almanya: 12

İsviçre: 10

Bosna Hersek: 10

Arnavutluk: 7

Belçika: 7

Romanya: 6

Bulgaristan: 4

Makedonya: 4

Yunanistan: 3

İsrail: 1

BİZ KİME KAÇ PUAN VERDİK

Moldova: 1

Hırvatistan: 2

Romanya: 3

Yunanistan: 4

Rusya: 5

Makedonya: 6

Finlandiya: 7

Ukrayna: 8

Ermenistan: 10

Bosna Hersek: 12

Bild am Sonntag: Bu ne biçim Eurovision

Eurovision’u Finlandiyalı death metal grubu Lordi’nin kazanması şaşkınlık yarattı. Sunday Times gazetesi, haberi “Eurovision’a satanist rock ateşi düştü” başlığıyla verdi. Türkiye’ye 12 puan veren Almanya’da yayınlanan Bild am Sonntag gazetesi: Mide bulandırıcı rock şarkıcı kazandı. Bu ne biçim bir Eurovision? Grup, canavar kostümleri ile etrafa korku saçtı.

Fransız ukalalığına tepki

EUROVISION Şarkı Yarışması’nda Türkiye sahne aldıktan sonra Ermenistan adına katılan sanatçı ekrana geldiğinde Fransa devlet kanalı France’nin en eski sunucularından Michel Drucker’in hiç ilgisi yokken karşısındaki sunucuya “1915’te Türkler soykırım yaptı, umarım günün birinde bunu kabul ederler” demesi büyük tepki topladı. Eurovision’u Paris’teki evinde seyreden Organizatör Erkan Özerman tepkisini televizyon kanalına bir mektup yazarak bildirdi.

Yorumlar kapatıldı.