İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Soykırımı İnkara Ceza Tasarısı Oylanamadı

Sosyalist Parti’nin meclise sunduğu tasarı, hem iktidardaki Halk Hareketi Birliği (UMP) hem de Sosyalist Parti milletvekilleri arasında ciddi ayrışma yarattı. Meclis kaynakları olası bir oylamanın yeni yasama yılından önce yapılamayacağını belirtiyor.

——————————————————————————–

BİA Haber Merkezi

18/05/2006 Ayşe Gökçe SUSAM

——————————————————————————–

BİA (İstanbul) – Fransa Parlamentosu’nda bugün “Ermeni soykırımı”nı inkarı suç sayan yasa tasarısı ele alındı, ancak oturum oylama aşamasına geçilmeden kapandı. Oylama yapılamadığı için teklifin görüşülmesi ertelendi.

Oylama yapılmamasına protesto

Yasa tasarısından yana milletvekilleri, “oylama istiyoruz” sözleriyle ve alkışlarla oturumu yöneten tasarıya karşı Halk Hareketi Birliği (UMP) milletvekili Jean-Louis Debré’yi protesto ettiler. Ayrıca görüşmelere izleyici olarak katılan bir grup Ermeni de protestoları nedeniyle salondan çıkarıldı.

Meclis kaynakları olası bir oylamanın yeni yasama yılından önce yapılamayacağını belirtiyor.

“Yasa olumlu sonuç doğurmaz”

Sabah saat 10:30’da başlayan görüşmeler 14:15’te sona erdirildi. Konunun tartışılmasına ayrılan zamanın kısa bulunması da, tasarıdan yana olan milletvekillerinin itirazlarından biriydi.

Parlamento’daki oturumda söz alan tasarıya karşı isimlerden Douste-Blazy ise, Ermenilerin davasının haklı, savunmalarının doğru olduğunu, ancak bu yasa teklifinin olumlu sonucu olmayacağını savundu.

Hem sağ hem sol milletvekilleri ikiye bölündü

Sosyalist Parti’nin meclise sunduğu tasarı, hem iktidardaki Halk Hareketi Birliği (UMP) hem de Sosyalist Parti (SP) milletvekilleri arasında ciddi bir ayrışma yarattı.

Libération gazetesi, 18 Mayıs tarihli Eric Aeschimann’ın haberinde, uluslararası ilişkiler konusunda araştırmacı Gaïdz Minassian’ın şu sözlerine yer veriyor:

“Sorunu cemaatleştirdik. Fransa, Ermenistan’ınkiler gibi, Türkiye’nin de demokratik reformlarını destekleyen başka bir yaklaşım benimsemeli. Çünkü sadece demokratikleşme gerçekçi olarak tarihle yüzleşmemizi sağlayabilir.” (AGS/TK)

Yorumlar kapatıldı.