İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Paris´te `soykırım´ tasarısı ötelendi

Fransa’da ‘Ermeni soykırımı’nın inkârını suç sayan tasarıya iktidardaki UMP set çekti. Dışişleri Bakanı Douste-Blazy’nin uyarıları ve Meclis Başkanı Debre’nin oyalama taktiği teklifin oylanıp onaylanmasını önledi

PARİS – Fransa’da ‘Ermeni soykırımı’nı inkârı suç sayıp beş yıla kadar hapis ve 45 bin avro ceza öngören yasa teklifi Türkiye’nin tepkilerini ciddiye alan hükümetin erteleme manevrasıyla şimdilik ötelendi. Dün Sosyalistlerin teklifinin ele alındığı oturum, Parlamento Başkanı Jean-Louis Debre’nin oyalama taktiği sayesinde zaman darlığı ortaya çıkınca oylamaya gidilmeden kapandı. Debre, Başkanlık Divanı’nın konuyu daha sonra ele alacağını duyururken, parlamento kaynakları bunun yeni yasama yılından önce olmayacağını kaydetti.

‘Soykırım’ dedi ama…

Oturum hararetli tartışmalara sahne oldu. Paris’in güney banliyöleri ve Marsilya’da Ermenilerin çoğunlukta olduğu bölgelerden gelen vekiller Türkiye’nin tarihiyle yüzleşmesi gerektiğini söylerken, Dışişleri Bakanı Douste-Blazy ciddi uyarılarda bulundu. Konuşmasında ‘soykırım’ sözcüğünü kullansa da, parlamenterlere tarih yazmamaları gerektiğini hatırlatan Douste-Blazy, yasanın kabulü halinde Türkler ile Ermeniler arasında uzlaşma çabalarının zarar göreceğini vurguladı.

Erdoğan’ın önerisine atıf

“Türk ve Ermenilerin birlikte ortak tarihlerini belirlemelerine fırsat verelim” diyen Fransız Bakan, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın ortak komisyon önerisine atıf yaptı. Türkiye’de konunun tartışılmaya başlandığına dikkat çeken Douste-Blazy, Türkiye’deki Ermenilerin de tartışmalardan olumsuz etkilendiğini belirtti. Tüm ülkelerin geçmişinde trajik olaylar bulunduğunu dile getiren Fransız bakan, “Türkiye önde gelen ekonomik ve ticari ortak. Teklifi kabul edemeyiz. Ciddi siyasi sonuçları olur. Sadece Türkiye’de değil tüm bölgede nüfuzumuz zayıflar” uyarısı yaptı. Le Monde de Dış Ticaret Bakanlığı’nın vekillere tasarı geçerse riske girecek sanayi projelerinin dökümünü içeren bir belge gönderdiğini yazdı.

Teklifin ertelenmesinde en etkili isimse Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’a yakınlığıyla tanınan ve şubatta Türkiye’yi ziyaret etmiş olan Debre idi. Debre sabah ele alınan istihdam yasa tasarısıyla ilgili görüşmeleri uzatıp ikinci sıradaki soykırım teklifine zaman bırakmadı. Bu yüzden suçlanınca
oturuma 15 dakika ara veren Parlamento Başkanı’nın çabasıyla teklif TSİ 14.15’e dek görüşülemedi. Teklife soğuk yaklaşan Sosyalist Grup Başkanı Jean Marc Ayrault da, konunun titizlikle tartışılması için erteleme önerdi.

Protestocular dışarıda

Teklifi savunan vekiller alkışlarla Debre’yi protesto ederken, dinleyici locasındaki Ermeniler “Oylama istiyoruz” diye bağırınca dışarı çıkarıldı. Ermeniler daha sonra bina önünde protesto gösterisi yaptı. Avrupa’nın 14 ülkesinde faaliyet gösteren ‘Cojep’ adlı Türk sivil toplum örgütü de parlamento yakınında ‘Özgürlüğümüzü kısıtlamayın’, ‘Gerçeklerin açığa çıkmasını engellemeyin’ yazılı pankartlarla teklifin bir daha gündeme alınmamasını istedi.

Parlamentodaki gruplara, yasama yılında belli sayıda teklifi ilgili komisyon reddetse de genel kurula taşıma hakkı tanıyan ‘Niche’ mekanizması gereği, teklif oylanmadığı için Sosyalistlerin yeni tasarıyla gelmeleri gerek. (aa, dha)

Yorumlar kapatıldı.