İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ANNELER GUNU PATRIKLIK MERKEZ KILISESINDE KUTLANDI

http://www.lraper.org/main.aspx?Action=ChangeLanguage&Language=TR

Patrik II. Mesrob Hazretleri, 14 Mayis 2006, Pazar, Kutsal Hac’in Belirisi yortusu ile ayni gune denk gelen uluslararasi Anneler Gunu’nde Surp Asdvadzadzin Patriklik Merkez Kilisesi’ndeki kutlamalara riyaset etti.

Ilahî Hizmet’e Patrik Hazretleri’nin yani sira Rahip Zadig Babigyan katildi. Ilahî Hizmeti Rahip Zakeos Ohanyan sunarken, Kutsal Sofra’ya Semmas Vartkes Pestilciyan ve okuyucular hizmet ettiler. Ilahileri Hovsep Kuyumcuyan yonetimindeki Kogtan korosu seslendirdi.

Rabb’in Duasi’ndan hemen once vaaz eden Patrik Hazretleri, konusmasinda Rab Isa’nin Golgota tepesindeki carmiha gerilmisken annesiyle ilgili sozlerini animsatti ve “Isa Mesih’in o en acili anlarinda bile annesi Aziz Bakire Meryem’i unutmadi, annesini dusundu ve ‘Iste annen’ diyerek, onu en sevdigi talebesi Incilyazari Aziz Havari Yuhanna’ya teslim etti” dedi. Patrik Hazretleri annelerin yerini hicbir seyin tutamayacagini animsatarak “Bakire Meryem o andan itibaren tum Hristiyanlarin annesi sifatini kazandi” dedi.

Patrik Hazretleri daha sonra, gecen gun Meclis Baskani’ndan duydugu kisa bir oykuyu anlatti. Zengin ve hali vakti yerinde olan genc bir isadaminin telefonu gece yarisindan sonra calar. Adam ahizeyi kaldirir ve annesinin sesini duyar. Adam sinirlenir ve annesine saatin sabahin ucbucugu oldugunu, esiyle uyudugunu soyler. Anne uzulerek ogluna niyetinin kendisini rahatsiz etmek olmadigini, sadece sesini duymak istedigini soyler. Oglan ayni minvalde konusmaya devam eder ve annesine gunduz vakti arayarak da sesini duyabilecegini, vaktin gec oldugunu, kendisinin artik bir cocuk olmadigini vs. soyler. Anne ise tam otuz bes yil once, dokuz ay sureyle rahminde tasidiktan sonra, cok zor sartlar altinda sabahin ucbucugunda cok sevdigi oglunu dunyaya nasil getirdigini animsatir ve o anlari hatirlayarak tam dogdugu saatte telefon edip oglunun dogum gununu tebrik edip sesini duymak istedigini uzulerek ifade eder. Patrik Hazretleri bu oykunun annelerin sicak duygularini ve sonsuz ozverilerini hatirlatan carpici bir ders verdigini ifade etti.

Patrik Hazretleri Rab Isa’nin Bakire Meryem’e iki kez “Kadin” diyerek hitap ettigini soyledi. Ilk kez Kana’daki dugun esnasinda Aziz Meryem ogluna sarabin bittigini ima eder. Isa Mesih her ne kadar annesine “Kadin” diye hitap ederek “zamaninin henuz gelmedigini” hatirlatirsa da, Meryem, Rab Isa’yi ima ederek, Incil’de altin harflerle yazilmis olan en unlu cumlelerinden birini kullanarak “Size ne derse onu yapin” der (Yuhanna 2:5). Bakire Meryem’in bu sozlerinden sonra Celile bolgesindeki Kana koyunde Rab Isa ilk mucizesini gerceklestirmis, suyu kaliteli bir saraba donusturmustur (2:1-11). Ikinci kez ise, Golgota tepesinde carmiha gerilmis olan Rab Isa, Aziz Meryem’e yaninda duran sevgili ogrencisini gostererek “Kadin, iste oglun” dedi (Yuhanna 19:26). Isa Mesih boylece annesi icin endiselendigini gosterdi, olumunden ve dirilisinden sonra onun gelecegini dusundu ve rahat bir hayat yasamasini saglamak icin duzenlemeler yapti. Patrik Hazretleri sozlerine soyle devam etti: “Isa Mesih’in annesine karsi besledigi sevgi tum Hristiyanlar icin bir ornektir. Inanan kisi annesini, buyuklerini genel olarak ailesini gozetmeli, onlara saygi gostermelidir.”

Patrik Hazretleri vaazina son verirken ebeveyne karsi sevgi ve sayginin onemini vurguladi. Daha sonra Patrik Hazretleri tum annelere mutluluk ve saglik bahsetmeleri icin Azize Bakire Meryem’e ve tum azizelerin sefaatine basvurdu. Hayatta olan annelere Allah’in bereketiyle dolu uzun ve saglikli bir yasam dilerken, ebediyete intikal etmis olanlar icin de Allah’tan rahmet diledi.

Ilahî Hizmetin sonunda Anneler Gunu vesilesiyle, vefat etmis olan tum anneler icin huzur dualari okundu.

Yorumlar kapatıldı.