İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Türkiye, Ermeni soykırımını tartışmakla barışmalı

Fransa’nın Ermeni soykırımını inkârı yasaklayan yasa tasarısı nasıl mantıklı değilse, Türkiye’nin de bütün tartışmaları engellemesi mantıklı değil

Türkiye’nin Ermeni soykırımını reddetmekteki kendisi için de yıkıcı saplantısının sınırı yok. Kanada Başbakanı, Türkiye’deki Ermenilerin Birinci Dünya Savaşı sırasında ve sonrasında topluca öldürülmesinden ‘soykırım’ diye söz edince, Türkler geçen haftaki NATO tatbikatından çekildi. Bundan önce, Türkiye’nin Fransa büyükelçisi, Fransa’nın Ermeni soykırımını inkâr etmeyi suç sayan yasa tasarısını protesto etmek için geçici olarak geri çağırılmıştı. Daha da önce, önde gelen Türk yazarlardan Orhan Pamuk, Ermeni soykırımından söz ettiği için ‘Türk kimliğini aşağılamak’la suçlanmış, yoğun uluslararası tepkiden sonra suçlamalar geri çekilmişti.

Türkiye’nin bu konudaki duruşunu anlamak çok zor. Türkler her sinirlendiğinde, Türkiye’nin AB’ye üyelik isteğiyle ilgili yepyeni sorular ortaya çıkıyor ve Ermeni diasporasının, olanların devlet düzeyinde kabul edilmesine dair inatçılığı artıyor.

Soykırım, herhangi bir devlet tarafından kabul edilmesi zor bir suç. Ama, konuya yapılan her atfı suç olarak değerlendirmek ve soykırıma her değinildiğinde ‘Yalan!” diye bağırmak da saçma. Aynı şekilde, Fransa’nın soykırım inkârını yasaklayan yasa tasarısının da mantığını anlamıyoruz. Tarihsel gerçekler, kanıtları sorgulayanların bir kısmı bunu sinsi amaçlar için yapacak olsa da, yasayla değil, tarafsız araştırma ve tartışmayla ortaya konmalı.

Ancak, Türkiye konunun tartışılmasını bile ulusa karşı hakaret olarak görüyor ve aşırı tepki veriyor. Bir mahkemenin İstanbul’da Ermenilerin katledilmesiyle ilgili yapılacak bir konferansı durdurma kararını eleştiren beş gazeteci, mahkemeye hakaretten yargılandı. Dördüyle ilgili davalar düştü, ama biri hâlâ devam ediyor.

Türkiye dışındaki akademisyenlerin çoğu, 1914-1923 arasında 1 milyondan fazla Ermeninin rejim destekli bir kampanya sırasında yok olduğunu kabul ediyor. Türkiye’nin tartışmayı bile sürekli reddetmesi, ülkenin komşusu Ermenistan’la ilişkilerini düzeltmesi ve Avrupa ile Batı’daki meşru yerini almasının önünde önemli bir engel oluşturuyor. Türklerin, tarihi inkâr etmenin kendileri için daha büyük tehlike oluşturduğunu anlamasının vakti geldi. (Başyazı, 16 Mayıs 2006)

Yorumlar kapatıldı.