İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

PATRIK HAZRETLERININ TURSAB SEMPOZYUMUNDAKI KONUSMASININ TAM METNI

T.C. BASBAKANLiK DiYANET iSLERi BASKANLiGi

TURKiYE SEYAHAT ACENTALARi BiRLiGi

iii. “inanc Turizmi Gunleri” Sempozyumu

Lutfi Kirdar Kongre ve Sergi Sarayi

12 Mayis 2006

K O N U S M A

MESROB ii

Turkiye Ermenileri Patrigi

Sayin Basbakanlik Diyanet isleri Baskani, Prof. Bardakoglu,

Sayin Ulusoy,

Saygideger Katilimcilar,

Bu sempozyuma davet mektubunda, iii. inanc Turizmi Gunleri’nde bu kez istanbul’da bir araya gelmemizin amacinin, uc dinin bir arada huzur icerisinde yasandigi ulkemizde, inanc ozgurlugu felsefesinin temel olusturdugu, fikir ve dusuncelerin ozgurce paylasildigi bir platform yaratmak oldugu aciklanmisti. Dogrusu ben bu ifadeyi okuduktan sonra bir ikileme dustum. Dinî turizmi mi tartisacagiz, yoksa uc tektanrili dine inanan vatandaslar arasinda suregelen yasam diyalogunu mu konusacagiz, ya da inanc ozgurlugu meselesini mi inceleyecegiz? Yalniz Turkiye’de degil, bugunku kuculen dunyada, hemen hemen her yerde giderek farkli dinden, dilden, irktan ve milliyetten insanlar ayni kultur mozayiginde, yan yana ve ic ice yasamak zorundadirlar. Demokrasi ne kadar gelismisse, birlikte yasam da o denli daha kolay olmakta, insanlar farkli din, kultur, gelenek, gorenek ve adetlere hosgoru ve tahammulle yaklasabilmektedir.

TARiHCiLiGiN AHLAKI BOYUTU

Saygideger Katilimcilar,

Daha once Kayseri Erciyes Universitesi’ndeki bir konusmamda da soyledigim gibi, tarihe bakis seklimizin ahlakî bir mesele oldugu evrensel bir dusunce bicimidir. Tarihi bugunku kusaklara sunus seklimiz de oyledir. Keske bazi ulkelerde basariyla uygulanabildigi gibi, Osmanli oncesi uygarliklari da tarihi mirasimizin bir parcasi sayip, tarihimizi zengin Bizans, Ermeni, Suryani ve Musevî kulturlerinin de Turkiye’ye kattigi anlamlarla daha da zenginlesebilseydik. Bu baglamda, Turizm ve Kultur Bakanligi’nin Van Golu’nun Agtamar Adasi’ndaki Surp Hac Ermeni Kilisesi’ni de restorasyon projeleri arasina almis bulunmasini bu yonde atilan cok olumlu bir adim olarak kabul ediyorum. Restorasyon bittikten sonra, insallah kilisenin Eylul ayindaki isim gununde yilda bir kez ayin ve Agtamar Festivali duzenlenebilir.

iNANC OZGURLUGU VAR, EGiTiMiYSE YOK

Fikir ve dusunce platformu yaratmak, bu sempozyumun baslica amaciysa, “yaratmak” fiiline vurgu yapmak istiyorum. Cunku olmayan bir sey bastan yaratilir. Ulkemizde, cok sukur, mabedlerimizi diledigimiz zaman acip ozgurce dua edebildigimiz dogrudur. Ancak bu ibadetin huzur icinde yapilabilmesi icin, inananlarin dinlerinin ve kurumlarinin gelecegini teminat altina alabilecek egitim ve ogretim olanaklarina sahip olmalari gerekir. Musluman vatandaslarimiz, lise seviyesindeki imam Hatip okullarina ve universite seviyesindeki ilahiyat Fakultelerine sahipken, ne yazik ki gayri-Muslim vatandaslarimiz lise ve universite seviyesindeki bu olanaklardan hala mahrumdurlar. Laik ve demokratik anlayisin hukum surdugunu soyledigimiz ulkemizde, dinlere dayatilan bu esitsizlik kaygi vericidir, huzur bozucudur. Ayrica, Malatya, Sivas ve Elazig sehirlerindeki kucuk cemaatlerimiz, var olan mabedleri hala ibadete kapali oldugu icin ibadetlerini evlerde yapmak zorunda kalmaktadirlar. Diyarbakir, Kayseri, ve Kirikhan’daki kiliselerimiz ise mevzuattan kaynaklanan yapay sorunlar yuzunden restore edilememekte, giderek daha da harap bir hal almaktadirlar.

TARiH ORTAK MiRASiMiZDiR

Ulkemizin gerek Trakya, gerekse Anadolu bolgeleri engin bir tarihi birikime sahiptir. Bu tarih, guzel-cirkin, aci ve mutlu yanlariyla, vuku bulan dogrulari ve yanlislariyla, bu ulkede yasayan tum vatandaslarimizin ortak mirasi, ortak bellegidir; kulturler kadar, dinlerin de derin izdusumlerini tasir. Bu nedenle, yapay mudahalelerle yonlendirilemez, degistirilemez.

ANADOLU’DAKi KUTSAL YERLER

Ozellikle M.S. 1. yuzyil Anadolu’su, Hristiyan gezginler icin halen Yeni Ahit memleketi olan Kutsal Topraklar’dir. Ege Bolgesi’ndeki yedi kiliseler, yani, Efes (Ephesus), izmir (Smyrna), Bergama (Pergamum), Akhisar (Thyatira), Sart Koy (Sardis), Alasehir (Philadelphia), Laodikya antik kenti (Laodicea), Pamukkale (Hierapolis), Behramkale (Assos), Honaz (Colossae), Milet (Miletus), Knidos (Cnidus), Patara, Demre (Myra), Antalya (Attalya), Perge, Tarsus, Antakya (Antioch), Harbiye (Daphne), Kayseri (Caesarea), Konya (iconium), Yalvac (Antioch-of-Psidia), Harran, Sanliurfa (Edessa), Mardin (Marida), Tur Abdin, Van, Agtamar Adasi, Agri Dagi (Mt. Ararat), Baskale (Agpag), Rumkale (Hromcla) gerek Kutsal Kitap metinlerinde gectikleri, gerekse Kilise tarihindeki onemli olaylarin gectikleri yerler olarak inanc ziyareti acisindan onemli kutsal mekanlardir.

iNANCiN TURiZME KATKiSi

inanc ziyaretleri icin onemli olan bu yerler, ayni zamanda Bati, Dogu ve Uzak Dogu’dan bir cok imanli gezginin Turkiye’ye geldiklerinde muhakkak gormek isteyecekleri yerlerdir. Bugun, israil’in, vatandaslarinin ezici cogunlugu Musevî olmakla birlikte, Hristiyan kutsal mekanlarina duzenlenen inanc ziyaretlerinden ne kadar gelir elde ettigi ve bu meblagin butcesinde onemli bir bolum teskil ettigi unutulmamalidir. Turkiye’de de, az once sozunu ettigim merkezlerin tanitimini yaparak, her uc din icin de onemli olan yerlere duzenlenen inanc ziyaretlerinde artis saglanmasi tabii ki mumkundur.

DUASiZ iNANC ZiYARETi OLUR MU?

inanc ziyareti denildigi zaman, ziyaret edilen yerlerde duzenlenecek dua torenlerinden veya ayinlerden soz etmemek mumkun degildir. inanan gezgin, din tarihinde onemli bir sahsiyetin yasamis oldugu ortami ziyaret ettiginde, o aziz insanin hayatinda Yuce Allah’in gerceklestirdigi mucizeleri anarak, tabii ki Rab Allah’i yuceltmek, O’na hamd u sena etmek isteyecektir. Bu tur ibadetler ise ancak huzur dolu bir ortamda gerceklesebilir.

CiRKiN EYLEMLER

Ancak, inanc ziyaretcileri dua ederken, eger bir yandan da siyasî mitingler duzenlenir, mehter marslari calinir, sloganlar, bazen de yumurta ve domatesler atilirsa, karmasa, tedirginlik, siddet ve korku ortaminda ibadet mumkun olabilir mi? Psikolojik siddet ve baski yasayan inanc ziyaretcisi bir daha ulkemize gelir mi? Cok sukur, ulkemiz vatandaslarinin ezici cogunlugu yabancilara ve diger dinlerin mensuplarina karsi saygili ve hosgoruludur. Ancak marjinal gruplarin sergiledigi tahammulsuzluk, ne yazik ki bazen tum insanlarimiz hakkinda genellemelere neden olabilmektedir.

INANC TURIZMI MUFREDATA ALINMALI

inanc turizmi konusu incelenirken, bu konuda gercekten ne kadar samimi olundugu sorusunu sormayi yasanan olaylar mecbur kilmakta, Milli Egitim mufredati acisindan bu konuya ciddiyetle egilmenin de ne kadar onemli oldugu bir kez daha kendiliginden vurgulanmaktadir.

KUTLAMA VE DILEKLER

Saygideger Katilimcilar,

T.C. Basbakanlik Diyanet isleri Baskani Sn. Prof. Dr. Ali BARDAKOGLU Hocamiz’i, Turkiye Seyahat Acentalari Birligi Baskani Sn. Basaran ULUSOY Beyefendi’yi ve bu sempozyumu tertip eden tum calisma arkadaslarini kutluyor, bu sempozyumun halklarin kardesligi, baris ve esenlik yolunda onemli bir asama olmasini diliyor, tum dinleyenleri derin saygiyla selamliyorum. Ulkemizin, Ataturk’un sozleriyle, en kisa zamanda hizla kalkinarak layik oldugu muassir medeniyet seviyesine erismesi, baris ve esenligin surmesi, tum vatandaslarimizin mutlulugu, birlik ve beraberligi icin dua ediyorum. Tesekkur ederim.

Yorumlar kapatıldı.