İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

DETROIT ERMENİ TOPLUMU TARİHİ İNGİLİZCEDE

Amerikan Ermeni Diasporası tarihinde önemli bir yer işgal eden Detroit Ermenilerine ilişkin “Remarkable Rebirth: The Early History of the Armenians of Detroit” (Kaydedici Doğum: Detroit Ermeni Toplumu Erken Dönem Tarihi) başlıklı Dr. Aşot Raffi Abrahamyan’ın kitabı 2005 yılında basılmış önemli bir eser.

Kuruluşunun 100. yılını kutlayan AGBU’ya Detroit kolu 1940’lı yıllardan bu yana büyük destek göstermekte. AGBU’nun ömür boyu başkanlığına yapan Alek Manukian Detroit’tendi.

Detroit’te Ermenilerin ilk yerleşim tarihine ilişkin kesin bilgi olmamakla beraberAlbert Meyer’in yabancı kökenli ahaliye ililkin araştırmasına göre 1900’de Detroit’te 54 Ermeni yaşamakta, 1910’da bu sayı 338’e yükselmekte. Hohida 1910 yılından Hınçaklar ise 1913 yılından itibaren burada faaliyet göstermeye başlamaktalar.

Kitabın 8 başlıktan oluşna tüm bölümleri de Detroit’teki kültürel, toplumsal, dini olaylara ilişkin ilginç bilgiler vermekte. Bunlardan bazıları Kilisede bölünmüşlik, Başpiskopos Turyan’ın öldürülmesi, 1956 Antilias’ın işgali vb..

Kitabın önsözü tanınmış toplum adamı ve Detroit’li eleştirmen Yervand Azatyan tarafından yazılmıştır.

Dr. Aşot Abrahamyan 1934 Detroit doğumlu olup Veyn üniversitesi Tarih bölümü lisans (1957) ve master (1959) mezunudur. Aynı zamnda doktor da olan Abrahamyan 24 Eylül 2003 yılında vefat etmiştir.

Bu çalışma Abrahamyan’ın doktora tezidir.

H. Dzulikyan

Yorumlar kapatıldı.