İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

BU NE TAHAMMÜLSÜZLÜK!

Kayseri’deki Armonium Alışveriş Merkezi’nin adının Ermenice kökenli olduğu iddiası ile değiştirilmesine karar verilmesi konusunda Türkiye Ermenileri Patriği Mesrob II’nin basın açıklaması:

“Az çok genel kültür sahibi olan herkesin bildiği gibi ‘armonium’ orga benzeyen bir müzik enstrümanına verilen addır. Avrupa’da, Hindistan’da, Pakistan’da, hatta ülkemizde de İslam’ın Sufi mezhebine ait bazı grupların ‘Sema’ ayinlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır.

Köken itibarıyla, Armonium sözcüğü eski Fransızca’nın ‘armonie’ kelimesinden türemiş olup, ‘ahenk’ anlamına gelmektedir.

Bu müzik aletinin adının köken itibarıyla Ermeniler’le yakından uzaktan bir ilişkisi olduğunu iddia etmek ‘Prof. Dr.’ ünvanını haiz ve ırkçı bir tutum sergileyen ‘dilbilimcileri’ son derece komik duruma düşürmüştür.

Ayrıca, iddia edildiği gibi kelimenin kökeni Ermenice olmuş olsaydı dahi buna tepki göstermek ve ismin değişmesini istemek insanlar ve halklar arasında arzu ettiğimiz barış ve hoşgörü ortamına zarar verecek bir davranıştır.

Ermeniler, her iki taraftan aşırı uçtaki kişilerin düşündüğü gibi düşman değil, Türklerle yüzyıllar boyu kardeşçe yaşamış, Anadolu kültüründe derin izler bırakmış bir millettir. Bu yüzden Ermenice bir isim, bugün neredeyse tüm büyük alışveriş merkezlerinde gördüğümüz İngilizce ve diğer batı dillerinden alınmış isimlerden çok daha fazla bu topraklara ve bu ülkeye aittir.

Dinlerimizin öğrettiği hoşgörü ve dostluk bir yana, üniversite ortamının varsaydığı bilimsel tarafsızlık ve gayrı-siyasilik varken, bu tür anlamsız ve temelsiz ırkçı çıkışların çağdaş uygarlık değerlerini sahiplenmeyi çabalayan ülkemizin hedeflediği amaçlarla taban tabana zıt olduğu aşikardır.”

Yorumlar kapatıldı.