İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Türkiye’de faaliyet gösteren 28 Fransız şirketin yöneticisi, Tayyip Erdoğan ile yemek yedi: ÜLKENİZE BASKI YAPIN

BAŞBAKAN ERDOĞAN, FİRMA TEMSİLCİLERİNDEN ERMENİ SOYKIRIMI İLE İLGİLİ YASA TASARISINA KARŞI YÜRÜTÜLEN LOBİ FAALİYETLERİNE DESTEK OLMALARINI İSTEDİ

“BU TASARI İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNE AYKIRIDIR”
(9 Mayıs 2006 Salı)

FİRMA TEMSİLCİLERİ, FRANSA PARLAMENTOSU’NA GÖNDERDİKLERİ MEKTUPLARIN ÖRNEKLERİNİ BAŞBAKAN ERDOĞAN’A SUNDU

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Fransa Parlamentosu’nun 18 Mayıs’ta görüşeceği sözde Ermeni soykırımını inkar edenlere hapis cezası öngören tasarının Türkiye’yi rahatsız ettiğini belirterek, Türkiye’deki Fransız firmalarının yetkililerinden bu konuda yürütülen lobi faaliyetlerine destek olmalarını istedi.

Başbakan Erdoğan, Türkiye’de faaliyet gösteren Fransız firmalarının temsilcilerini Başbakanlık Merkez Bina’da kabul etti. Kabule Fransa’nın Ankara Büyükelçisi Bernard Garcia ve Türkiye’nin Paris Büyükelçisi Osman Korutürk ile Alcatel temsilcisi Derya Hatipoğlu, Alstom Power Proje temsilcisi George Thwaites, Arcelor temsilcisi Atilla Somer, Citroen temsilcisi Pierre Blanc, Axa Oyak temsilcisi Cemal Ererdi, Calyon Bank temsilcisi Naim Koçer, Carbone Lorraine temsilcisi Kubilay Beyazıt Akkuş, Carrefour Sabancı temsilcisi Lucde Noirmont, Danone temsilcisi Serpil Timuray, Gide Loyrette Nouel temsilcisi Guillaume Brierre Rougier Maitre, Lafarge Türkiye temsilcisi Pierre Damnon, Leroy Somer temsilcisi Ceyhun İnsel, Oyak Renault temsilcisi Alain Gabillet, Peugeot temsilcisi Yann Carnoy, Plastik Omnium temsilcisi Bülent Akman, Saint Gobain temsilcisi Andre Michel Hue, Schneider Elektrik temsilcisi Turhan Turhangil, Societe Generale temsilcisi Eric Faivre, Sodexho temsilcisi Eşref Hamamcıoğlu, Total Oil temsilcisi Muammer Ekim, TEB-BNP temsilcisi Yavuz Canevi ve Renault Mainz temsilcisi İbrahim Aybar katıldı.

Görüşme yaklaşık 1 saat sürdü. Edinilen bilgiye göre görüşmede Başbakan Erdoğan, şirket temsilcilerinden Fransa ile olan iyi ilişkilerini kullanarak Fransa Parlamentosu’nda 18 Mayıs’ta görüşülmesi beklenen sözde Ermeni soykırımını inkar edenlere hapis cezası öngören tasarının geri çekilmesi için çaba göstermelerini istedi. Tasarının düşünce özgürlüğüne aykırı olduğunu ve Türkiye’yi çok rahatsız ettiğini kaydeden Erdoğan, bunun bir hata olduğunu dile getirdi. Bu konunun tarihçilere bırakılması gerektiğini ifade eden Başbakan Erdoğan, şirket temsilcilerinden Fransa’daki Türk lobisine destek olmalarını istedi. Erdoğan, “Önümüzde 10 gün var. Bu süre içinde etkili lobi faaliyetleri yürütelim” diyerek tasarıya karşı girişimlerin hızlandırılmasını istedi. Başbakan Erdoğan, Fransız firmalarının temsilcilerine bu konuda ne tür çalışmalar yürüttüklerini sordu.

Firma temsilcileri ise Fransa Parlamentosu’na birer mektup gönderdiklerini belirterek mektupların örneklerini Başbakan Erdoğan’a sundu. Şirket temsilcileri ayrıca her şirketin kendi adına değil şirket birlikleri olarak bu konuda girişimlerde bulunulmasının daha etkili olacağını bildirdi.

KONUYLA İLGİLİ DÜNKÜ HABERİMİZ

Paris’e Ermeni resti

Türkiye, Ermeni soykırımı iddialarını inkar edenleri hapisle cezalandırmaya hazırlanan Fransa’ya karşı diplomatik atağa kalktı. Paris Büyükelçisi geri çekildi. Fransız mallarına boykot gündemde.

Kanada Başbakanı Stepnen Harper’ın Ermeni olaylarını “soykırım” olarak nitelemesinin ardından, Fransız Meclisi 18 Mayıs’ta Ermeni soykırımı iddialarının olmadığını savunanların hapse atılmasını öngören bir tasarıyı oylamaya hazırlanıyor. Kanada ve Fransa’da yaşanan bu iki kritik gelişme Ankara’yı harekete geçirdi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Namık Tan, Paris Büyükelçisi Osman Korutürk ile Ottawa Büyükelçisi Aydemir Erman’ın, ‘Asılsız soykırım iddiaları ile ilgili olarak ortaya çıkan son gelişmeler konusunda istişarelerde bulunmak amacıyla kısa bir süre için Ankara’ya çağrıldıklarını” açıkladı. Elçilerin ne zaman görev yerlerine döneceği açıklanmadı. Ankara’nın bu hamlesi, Fransa’ya “tasarı yasalaşması durumunda ilişkiler krize girer” uyarısı olarak yorumlandı.

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Mehmet Dülger, Reuters’a verdiği demeçte, “Tasarı yasalaşırsa Fransız ürün ve şirketlerine boykotun gündeme geleceğini” açıkladı. Dülger, Fransa’da 2007’de yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimine atıfta bulunarak, “Türkiye seçim kampanyasındaki bir oyuncak olmayacaktır” dedi.

Yorumlar kapatıldı.