İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Kanada ile işler bozuluyor

Kanada Başbakanı Harper’ın ‘Ermeni soykırımı’ sözü üzerine Ottawa Büyükelçisi Erman danışmalar için Ankara’ya çağrıldı

RADİKAL – ANKARA – Kanada Başbakanı Stephen Harper’ın ‘Ermeni soykırımı’nın anıldığı 24 Nisan’daki açıklamasında ‘soykırım’ ifadesini kullanmasına sert tepki gösteren Türkiye, Ottawa Büyükelçisi Aydemir Erman’ı Ankara’ya çağırdı. Dışişleri Bakanlığı kaynakları, Erman’ın danışmalar için çağrıldığını belirtip, “Kanada ile ilişkilerin gözden geçirilmesi için yapılacak çalışmalara katılacak” bilgisini verdi.

İki yıl önce de parlamentodan ‘soykırımı’ tanıma kararı çıkartmış olan Kanada ile ilişkilerde o tarihten bu yana ciddi bir durgunluk yaşanıyordu. Muhafazakâr Başbakan Harper’ın ‘soykırım’ ifadelerini kullanmış olması ise ilk kez hükümet başkanının ‘soykırımı’ tanıdığını bildirmiş olması anlamına geliyor. Bu durum iki ülke ilişkilerindeki sorunların daha da ciddileşmesi anlamına geliyor. İki yıldır durgun olan ilişkilerin daha da sınırlanması beklenirken, Kanadalı firmaların önemli ihalelere çağrılmaması gibi tepkilerin verilmesinin gündemde olduğu kaydediliyor. Özellikle nükleer santral ihalesinin bu durumdan etkileneceği belirtiliyor.

Fransa’ya da mesaj verildi

Büyükelçi Erman’ın çekilmesi, ‘soykırım’ inkârını suç sayan yasa teklifini 18 Mayıs’ta parlamentoda ele alacak Fransa’ya da mesaj olarak yorumlanıyor. Fransa’nın soykırımı inkâr edenlere hapis ve para cezası uygulanmasına ilişkin yasa teklifini görüşmesi öncesinde verilen bu tepki, Fransa ile de ikili ilişkilerde yaşanacak soğukluğun boyutunu göstermesi açısından önemli olduğu belirtiliyor.

Yorumlar kapatıldı.