İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Fransız tarihçiler `soykırım´ isyanında

AA – PARİS – Fransa’da muhalefetteki Sosyalist Parti’nin ‘Ermeni soykırımı’nı inkâr edenlere hapis ve para cezası getiren yeni yasa teklifi tarihçilerin tepkisini çekti. Daha önce ‘parlamentoların tarih yazamayacağı, tarihin tarihçilere bırakılması gerektiği’ vurgusuyla ‘Tarih İçin Özgürlük’ çağrısına imza atmış olan Fransız tarihçiler, yeni bir bildiri hazırladı.
Basında yayımlanmak üzere hazırlanan bildiride, ‘Ermeni soykırımını’ inkâra ceza öngören tasarının ifade özgürlüğüne aykırı olduğu kaydediliyor. Jean-Pierre Azema, Elisabeth Badinter, Marc Ferro, Jacques Julliard, Pierre Nora, Mona Ozouf, Jean-Pierre Vernant ve Pierre Vidal-Naquet gibi ünlü Fransız tarihçilerin de imza attığı bildiride, ‘Tarih öğretmenleri bu yasa teklifiyle rehin alınacaklar’ deniliyor. Bazı milletvekillerinin daha önce bu tür bir yasa teklifi verilmeyeceği sözünden dönmüş olmalarının da ‘şoke edici’ olduğu belirtiliyor.
18 Mayıs’ta parlamentoda görüşülecek olan teklifin yasalaşması Senato’da da kabul edilmesine bağlı. Parlamento 2001’de soykırımı resmen tanımıştı.

Yorumlar kapatıldı.