İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Fransa´ya ilk uyarı yapıldı

RADİKAL – ANKARA – Kanada Başbakanı Stephen Harper’ın 24 Nisan açıklamasında ‘Ermeni soykırımı’nı tanıması üzerine Ottawa büyükelçisini danışmalar için Ankara’ya çağıran Türkiye, ‘soykırımın’ inkârını suç sayma yolunda giden Fransa’ya da aynı tepkiyi verdi. Fransa’da muhalefetteki Sosyalist Parti’nin sunduğu ve 1915-1917 olaylarını inkâr edene bir yıl hapis ve 45 bin avro para cezası öngören yasa tasarısının 18 Mayıs’ta parlamentoda görüşülmesi öncesi Ankara, Paris Büyükelçisi Osman Korutürk’ü çağırarak Paris’e ‘ön uyarı’ yaptı.

Dışişleri Sözcüsü Namık Tan, dün, Ottowa Büyükelçisi Aydemir Erman ile Korutürk’ün ‘istişareler için kısa bir süreliğine Ankara’ya çağrıldığını’ ve görev yerlerine döneceklerini söyledi ama zaman vermedi. Dışişleri Müsteşarı Ali Tuygan başkanlığında değerlendirme toplantıları yapan Erman ve Korutürk’ün Ankara’daki Kanada ve Fransa elçileriyle de görüşmesi öngörülüyor.

Korutürk mektup götürecek

Korutürk’ün çağrılmasının aynı zamanda yasa çıkarsa elçinin ‘geri dönmemek üzere çekilebileceği’ mesajı içerdiği belirtiliyor. Hafta içinde Paris’e dönmesi beklenen Korutürk’le cumhurbaşkanı ya da başbakan düzeyinde bir mektubun gönderilmesi de gündemde.

Fransız parlamentosu 18 Mayıs’ta tasarıyı kabul etse bile yasalaşması için Senato onayı gerek. Türkiye tasarının tümüyle rafa kaldırılmasını isterken, Fransız hükümetinin Ankara’ya Senato’da takılacağı mesajını ilettiği öğrenildi. Diplomatik kaynaklar henüz zaman olduğuna dikkat çekerken, Türkiye de girişimlerini hızlandırıyor. Bu çerçevede bir TBMM heyeti bu akşam Paris’e gidiyor.

Erman’la görüşmelerde ise Kanada’ya verilecek tepki ele alınıyor. Kanadalı firmaların Sinop’ta kurulacak nükleer santral ihalesinden dışlanması ihtimali konuşuluyor. 2001’de Fransız parlamentosu soykırımı tanıma kararı alınca Türkiye, Fransız firmalarla milyon dolarlık savunma ihalelerini iptal etmişti.

Yorumlar kapatıldı.