İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Fransa, `Türkler soykırımcı değildir´ diyen Türkleri hapse atarsa, AİHM´LİK OLACAK

AİHM’in Türk yargıcı Rıza Türmen, Sosyalist Parti’nin sunduğu sözde Ermeni soykırımının inkarını suç sayan teklifin yasalaşması halinde, bu yasadan mağdur olacaklara AİHM’nin yolunun açık olduğunu söyledi.

(9 Mayıs 2006 Salı)

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Türk yargıcı Rıza Türmen, Sosyalist Parti’nin sunduğu sözde Ermeni soykırımının inkarını suç sayan teklifin yasalaşması halinde, bu yasadan mağdur olacaklara AİHM’nin yolunun açık olduğunu söyledi.

Türmen, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 10. maddesinin ifade ve düşünce özgürlüğünü garanti altına aldığını hatırlatarak, bu teklifin yasalaşmasından sonra mahkum olacak kişinin, 10. maddeyi gerekçe göstererek Fransa aleyhine AİHM’ye dava açabileceğini söyledi. Türmen, AİHM’nin bu tür bir başvurunun incelemeye alınmasını kabul edebileceğini ifade etti.

Fransa’nın ileri gelen tarihçileri, önceki gün yayımladıkları bildiride, “bu tür bir teklifin ifade özgürlüğünü tehdit edeceğini” belirtmiş ve “tekfinin yasalaşmasının tarih öğretmenlerini tutsak hale getireceğini” bildirmişti. Sosyalist Parti’nin sunduğu teklif, yarın meclis dışişleri komisyonunda görüşülecek.

Yasa teklifi, dışişleri komisyonunda görüşüldükten sonra, 18 mayısta genel kurul oturumuna gelecek. Yasa teklifinin yasalaşması için senatoda da kabul edilmesi gerekiyor. Yasa teklifinin kabul edilmesi, sözde soykırımı inkar edenler hakkında 45 bin avro para ve bir yıl hapis cezası talep edilmesine olanak sağlayacak.

Yasa teklifinin kabul edilmesi, sözde soykırımı inkar edenler hakkında 45 bin euro para ve bir yıl hapis cezası talep edilmesine olanak sağlayacak. Fransa parlamentosunun 2001 yılında sözde soykırımı resmen tanıdığını beyan eden bir yasayı kabul etmesi, Paris ile Ankara arasındaki diplomatik ilişkilerde ciddi gerginlik yaratmıştı.

LIBERATION: ANKARA SERTLEŞİYOR, KRİZ DERİNLEŞİYOR

Fransa ve Kanada’da “Ermeni soykırımı” iddialarına ilişkin olarak yaşanan gelişmeler nedeniyle Ankara’nın Paris ve Ottawa büyükelçilerini merkeze çağırması, Fransa’da “Ankara, sertleşiyor” biçiminde yorumlandı. Liberation gazetesi, “Kriz, özellikle Fransa ile derinleşiyor” diye yazdı.

Fransa’nın önde gelen gazetelerinden Liberation, “Türkiye, Paris’e karşı tonunu sertleşiyor” başlıklı haber yorumunda Türkiye’nin Fransa ve Kanada ile ilişkilerinde yaşanan olumsuz gelişmeleri değerlendirirken “Ancak kriz, özellikle Fransa ile derinleşiyor” yorumunu yaptı.

Marc Semo imzalı haberde 1915-1919 dönemindeki katliamlar ve tehcir sonucunda 1.5 milyon kişinin öldüğünün çoğu tarihçi tarafından kabul edildiğini ancak Ankara’nın bunu reddettiğini yazan gazete, Fransa’da “Ermeni soykırımı”nı inkar edenlere hapis ve para cezası verilmesini öngören iki yasa tasarısının 18 Mayıs’ta parlamentoda görüşüleceğini anımsattı

BOYKOT HAZIRLIĞI YAPILIYOR

Türkiye’nin 18 Mayıs öncesi “baskılarını” arttırdığını öne süren gazete, Türkiye’de Fransız ürünlerinin boykotu ve kamu ihalelerinden Fransız şirketlerinin dışlanmasının planlamasının yapıldığını yazdı.

Liberation, Türk medyasının ise, Fransa’daki cumhurbaşkanlığı seçimine bir yıl kala ülkenin iki başlıca partisinin 400 bin olarak tahmin edilen Ermeni oyunu çekmek istediği yorumu yaptığını kaydetti.

Dokuz Türk işadamı ve sendika örgütünce bazı Fransız gazetelerde yayınlanan açık mektubuna dikkat çeken gazete, mektupta tarihin parlamentolar tarafından yazılmayacağının savunulduğunu, benzer yöntemin tür yasalara karşı olan Fransız tarihçilerince kullanıldığını yazdı.

BASKIN ORAN: FRANSIZ YASASI YÜZLEŞMEYİ BLOKE EDER

Gazete, “En büyük eleştirileri, resmi tarihle mücadele veren Türk aydınlarının yaptığı”nı belirtirken Prof. Dr. Baskın Oran’ın açıklamalarına da yer verdi.

Baskın Oran, “Türkiye’nin geçmişinin trajik sayfaları ile yüzleşmeye başladığı bu dönemde herşeyin bu yeni Fransız yasasının etkisi ile bloke edilmesi riski var” diye konuştu.

Yorumlar kapatıldı.