İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Erdoğan´dan Fransız şirketlere gözdağı

Türkiye’de yatırımı olan Fransız şirketlerinin yöneticileriyle görüşen Başbakan Erdoğan, Fransa parlamentosundaki ‘inkârcılık yasa tasarısı’na ilişkin mesaj verdi: İlişkilerimiz ciddi yara alır

TARIK IŞIK

ANKARA – Başbakan Tayyip Erdoğan, Fransa Parlamentosunda 18 Mayıs’ta görüşülecek ve “Ermeni soykırımı”nı inkâr edenlere yaptırımı öngören

“İnkârcılık yasa tasarısı” öncesinde Türkiye’de faaliyet gösteren Fransız şirketlerine ‘gözdağı’ verdi. Yasanın kabul edilmesi yleTürk-Fransız ilişkilerinin ciddi yara alacağını söyleyen Erdoğan, “Bundan hepimiz, siz de biz de zarar görürüz” diye konuştu.

Altı firma gelmedi

Fransa kökenli ya da bağlantılı 28 firmayı Başbakanlığa davet eden ve dün bu şirketlerden 22’sinin temsilcisini ağırlayan Başbakan Erdoğan, yasa tasarısının iki ülke ilişkilerini ‘ciddi boyutta’ olumsuz yönde etkileyeceğini anlattı. ‘Soykırım’ tartışmalarının tarihçilere bırakılmasını isteyen Erdoğan, Türkiye’nin arşivlerini açtığını, ancak Ermenistan’dan karşılık bulamadığını söyledi. Erdoğan, “Bu konunun siyasete malzeme yapılmasını doğru bulmuyorum. Soykırım iddialarının düşünce özgürlüğüyle ile ilgisi yok” dedi.

İlişkilerin yara almaması için Fransız firmalarının yöneticilerinden tepkilerini ortaya koymalarını isteyen Erdoğan, iki ülke ilişkilerinin bozulmasından ‘herkesin’ zarar göreceğini belirtirken sözlerine şöyle devam etti: “Bu konu bizim için çok önemli. Biz de vatandaşlarımız da böyle bir karardan ciddi manada rencide olur. Bundan hepimiz, siz de, biz de zarar görürüz. Davamızı Fransa’da anlatın.”

Fransız firmaları temsilcilerinin ise karşılık olarak “Biz de tepkiliyiz, sizin düşüncelerinizi paylaşıyoruz, biz de çok üzüldük” dedikleri, bu doğrultuda Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’a bir mektup gönderdiklerini ve bu tasarının önlenmesi için ellerinden geleni yapacaklarını anlattıkları öğrenildi.

Fransa’nın Türkiye Büyükelçisi Paul Poudade ise gelişmelerle ilgili “Abartılı tepkiler iki ülkeye de yarar getirmez” mesajını verdi. Avrupa Günü nedeniyle Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün AB büyükelçilerine verdiği yemek öncesinde soruları yanıtlayan Poudade, “Korutürk’ün Ankara’ya çağrılması bir tepki mi” sorusuna “Hayır, kesinlikle hayır. İstişare için geldi. Ben de kendisiyle görüşeceğim” yanıtını verdi. Büyükelçi Poudade, iki ülke arasındaki dostluğun sürdürülmesinin önemine dikkati çekerek “Konuyu düşük profilde tutmalıyız. Abartılı tepkiler vermek iki ülkenin de çıkarına olmaz. Çünkü Fransa, AB’nin üyesi ve Türkiye’nin bir dostudur. Ben gelişmelerin kontrol altında tutulacağından eminim” dedi.

‘Ambargo için erken’

Başbakan Erdoğan’la yapılan görüşme sonrası soruları yanıtlayan TEB-BNP Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Canevi, bu konuda parlamenterlere şirketlerin mektup gönderdiklerini ve bu mektupların birer kopyasının Erdoğan’a verildiğini bildirdi. “Bir ambargo uygulanabilir mi” şeklinde soruya Canevi, “Şu anda öyle bir şey yok. Bunlar için çok erken” karşılığını verdi.

Davete katılan Fransız firmalar

“Alcatel Teletaş Telekomünikasyon Endüstri (Derya Hatipoğlu), Alstom Power Proje (George Thwaites), Arcelor FCS Çelik Ticaret (Atilla Somer), Automobiles Citroen Türkiye İrtibat Bürosu (Pierre Blanc), Axa Oyak Holding (Cemal Ererdi), Calyon Bank (Naim Koçer), Carbone Lorraine Sanayi Ürünleri (Kubilay Beyazıt Akkuş), Carrefour Sabancı Ticaret Merkezi AŞ (Lucde Noirmont), Danone (Serpil Timuray), Gide Loyrette Nouel (Guillaume Brierre Rougier Maitre), Lafarge Türkiye (Pierre Damnon), Leroy Somer (Ceyhun İnsel), Oyak Renault (Alain Gabillet), Peugeot Otomotiv Pazarlama (Yann Carnoy), Plastik Omnium Plastik Sanayi (Andre Michel Hue), Schneider Elektrik (Turhan Turhangil), Societe Generale (Eric Faivre), Sodexho Toplu Yemek Servisi (Eşref Hamamcıoğlu), Total Oil Türkiye AŞ (Muammer Ekim), TEB-BNP (Yavuz Canevi), Renault Maiz (İbrahim Aybar)”

Yorumlar kapatıldı.