İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Cihana bedel Türk, hangi Türk?

Ayşe Günaysu

25 Nisan 2006 tarihli Sabah gazetesinde bir haber ve bir fotoğraf yayınlandı. Fotoğrafta, Beyrut’ta 24 Nisan Ermeni Soykırımı’nı anma gününde yürüyüş yapan Ermeniler ellerinde oldukça büyük bir pankart taşıyorlardı. Pankartta İngilizce ‘Bugün bütün Ermenilerden özür diliyorum’ yazıyordu. Altında da Ayşe Günaysu, insan hakları aktivisti, Türkiye yazıyordu. 24 Nisan akşamı Sabah gazetesinden aranmış, bu konuda bana soru yöneltilmişti. Ben de yanıt vermiştim: Pankarttan haberim yoktu. 21 Nisan tarihli Ülkede Özgür Gündem gazetesinde yayınlanan ‘Özür Diliyorum’ başlıklı yazım bu pankarta kaynaklık etmiş olmalıydı. Haber ve fotoğraf yayınlandıktan sonra, bir internet sitesine bu haberle ilgili gönderilen mesajda da şunlar yazıyordu:

‘Şimdiye kadar TERÖR belasına verdiğimiz şehitlerin hangi cenazesinde veya onlar ile ilgili sosyal bir konuda İNSAN HAKLARI DERNEĞİ’NİN bir katkısı olmuştur??? Bu soruya cevap verecek bir İNSAN var mıdır? SEN !!! AYŞE GÜNAYSU işte sen boyle bir IRKÇISIN. Böyle bir KAFATASÇIsın! … Ki bir tane şehidin yanında durmazsın. ZATEN şehidlerin yanına yakışmazsın da ! SEN AYSE GÜNAYSU isimli IRKÇI ve senin gibi VATAN hainligi oyunlari içinde olan İNSAN HAKKI DERNEĞI denen IRKÇILIK kulübünün üyelerine verilecek mesaj şudur: YA SEV! YA TERK ET!! Bu millet elbet kendine yapılan hiç bir zulmün ve hainliğin altında kalmadı. SEN ve SENİN GİBİ IRKÇIlar, SEVR’i hortlatma hayali içinde yaşıyorsunuz. NASIL Kİ bu millet Mustafa KEMAL’ler ile SEVRİ yapanlara gereken cezayı verdi. ŞİMDİ DE bu hayalin arkasında koşan senin gibi IRKÇILARA da verilecek ceza bulunur elbet!!!!!!’

Yabancısı olmadığımız bir saldırganlık ve tehdit. Ama Türk ana babadan doğmuş bir Türk olarak ben böylesi durumlarda hep başka bir şeye takılırım. Bu ‘Ya sev ya terket’çilerin uğruna canlarını verecekleri Türk kimliğini meydana getiren insan topluluğuna kimler dahildir? Toz kondurulmayan, laf söyletilmeyen Türkler kimlerden oluşuyor? Bunlar hangi Türkler? Bu Türkler kim?

Mesela futbol maçlarında döner bıçaklarıyla birbirine saldıranlar mı? Ya da tecavüzcüler, mesela, Türk sınıfına giriyor mu? Trafikte kavgaya tuttuştuğunu alnının ortasından vuran Türk vurduğu Türkü Türkten saymıyor mu? Mesela, mesela… Banka hortumlayan Türkler? Binlerce kişiyi, emekliyi, yaşlıyı, hastayı yoksulluğa mahkum edenler? Ya da, eski sosyalist ülkelerden Türkiye’ye ekmek parası kazanmak için gelen kadınları ağlarına düşürüp pazarlayan Türkler? Rüşvetçi memur, sahtek‰r, dolandırıcı Türkler? Gelinine ya da kendi kızına tecavüz eden ensestçi Türkler, dünyaya bedel Türk sınıfına giriyor mu? Dopingçi sporcu, tacizci memur, hayali ihracatçı, kaçak rakı üreticisi, zimmetçi kamu görevlisi, işçisinden az vergi ödeyen patron Türkler, bu Türklerin varlığına çocuklarımızın varlığı armağan olsun mu? Ya organ kaçakçısı, insan kaçakçısı Türkler?

Tabii ki bütün bu kötülükler sadece Türklere ait değil. Kötülüğün ulusu yok. Ama bir ferdinin bir dünyaya bedel olduğunu iddia eden ulus da yok bu çağda. Peki, dünyaya bedel olan Türk bunlardan değilse, geriye hangi Türkler kalıyor? İyi, dürüst, namuslu Türkler mi? Peki bunlar ‘Türk’ oldukları için mi iyi, dürüst, namuslu? Ama öyle olsaydı, öteki Türkler Türk değil mi? ‘Ya sev ya terk et’ diyen Türkler onların da haysiyeti ve şerefi için canını verir mi? Ve eğer onlar da Türkse, bütün öteki kimliklerden daha değerli olduğu inancıyla yasalarla haysiyeti, saygınlığı korunan ‘Türklük’ nasıl bir şey? Çocuklarımız varlıklarını hangi Türklerin varlıklarına armağan edecekler?

Ya sev ya terk et diyenler, bütün Türkleri bağırlarına basmayanları memleketten gönderdikten sonra kim kim kalacaklar? Türk Türke mutlu mesut yaşayacaklar mı? Yoksa, olur da AB kapıları açılırsa ve bir de serbest dolaşım hakkı tanınırsa, daha iyi yaşam peşinde memleketi boşaltan Türklerin arkasından vatanını seven Türk ne kadar da azmış diye şaşıracaklar mı?

Bütün iyiliklerden, kötülüklerden, namusluluk ve namussuzluktan bağımsız Türklük diye bir şey var mı sahiden? Ya da başka bir milliyet?

Yorumlar kapatıldı.