İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ankara-Paris hattında yüksek gerilim

ANKARA/PARİS – Fransa’da ‘Ermeni soykırımını’ inkârı suç sayarak bir yıl hapis ve 45 bin avro para cezası öngören yasa teklifinin 18 Mayıs’ta parlamentoda görüşülmesi öncesi Paris-Ankara hattında ‘soğukkanlı olma’ çağrıları yapılıyor.

AKP’li Mahmut Dülger ve CHP’den Onur Öymen’in öncülük ettiği TBMM heyeti dün Fransa Meclis Başkanı Jean-Louis Debre, iktidardaki Halk Hareketi Birliği’nin meclis grup başkanı Bernard Accoyer ve teklifi sunan Sosyalist Parti’nin meclis grup başkanı Jean-Marc Ayrault ile görüştü. Öymen, “Teklifin yasalaşması ilişkilere tamiri zor darbe vurur” diye konuştu.

Danışmalar için Ankara’ya çağrılan Paris Büyükelçisi Osman Korutürk ise dün Fransa’nın Ankara Büyükelçisi Paul Poudade ile görüştü. Korutürk’ün “Konuyu lütfen hafife almayın. Türkiye için çok ciddi ve hassas bir konudur. Bugün bunu soğukkanlılıkla götürmeye çalışıyoruz ama istenmeyen bir durumda kamuoyu tepkisini dindirmek güç olur” dediği öğrenildi. Dışişleri Sözcüsü Namık Tan da basın toplantısında tasarının yasalaşmamasını istedi.

Bulgarlar reddetti

Öte yandan Bulgaristan’da ırkçı ve aşırı milliyetçi ATAKA partisinin hazırladığı ‘Ermeni soykırımı’ tasarısı dün parlamentoda reddedildi. Tasarıya 174 milletvekilinden 79’u ‘hayır’, 55 vekil ‘evet’ oyu kullandı. 40 milletvekili de çekimser kaldı. (aa, Radikal)

Yorumlar kapatıldı.