İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ziyarete gelince hapse mi atacaksın

Uğur ERGAN / ANKARA

Fransa Dışişleri Bakanı Philippe Douste-Blazy ile Sofya’da bir araya gelen Abdullah Gül soykırım iddialarını inkar edenlere hapis cezası verilmesini öngören yasa tasarılarını hatırlattı. Gül “Fransa’ya gelip soykırım yok dersem beni hapse mi atacaksınız” diye sordu.

DIŞİŞLERİ Bakanı Abdullah Gül’ün geçen hafta Sofya’daki NATO Dışişleri Bakanları Gayriresmi toplantısında Fransa Dışişleri Bakanı Philippe Douste-Blazy ile yaptığı ikili görüşmeye sözde Ermeni soykırım iddiaları damgasını vurdu. Gül, Fransa’da soykırım iddialarını inkar edenlere hapis cezası verilmesini öngören beş ayrı yasa tasarısını Douste-Blazy’e hatırlatarak şunları söyledi:

YAKIŞIR MI

“Ermeni soykırımının asılsız olduğunu söyleyenlere hapis cezası vermeyi tasarlıyorsunuz. Diyelim ki ben veya Cumhurbaşkanımız, Fransa’yı ziyaret ediyoruz. Temaslarla ilgili basın toplantısı düzenlerken gazeteciler, soykırım iddiaları üzerine soru sordular, biz de ’Soykırım iddiaları yalandır. Gerçekle bir ilgisi yoktur’ dedik. Ne yapacaksınız; bizi de hapse mi atacaksınız? Avrupa’da fikir ve düşünce özgürlüğünün bayraktarlığını yapan Fransa’ya böyle bir şey yakışır mı? Bir tarafın istediğini yapma hakkı var, diğer tarafın ise hakkındaki asılsız iddialarına karşı düşüncesini, görüşlerini söyleme hakkı yok. Böyle bir anlayış Avrupa değerlerine tamamen terstir.”

Gül, Douste-Blazy’den Ermeni lobisinin faaliyetlerine dikkat etmesini isterken, Türkiye’nin soykırım iddialarına karşı sessiz kalmayacağına da vurgu yaptı. Douste-Blazy’e ayrıca Ankara’nın soykırım iddialarıyla ilgili Kanada’ya karşı takındığı tavrı diplomatik bir üslupla hissettiren Gül bununla, “Türkiye ile Fransa arasındaki ekonomik ilişkileri birkaç oy uğruna feda etmemelisiniz” mesajı da verdi. Blazy’nin de Ermeni lobisinin Türkiye karşıtı faaliyetlerini önlemek için çalışmalara başlayacakları sözü verdiği öğrenildi. Kanada Hükümeti, tüm uyarılara rağmen 24 Nisan’da Türkiye’yi soykırım yapmakla suçlayan açıklamalarda bulununca Ankara, Sinop’ta yapılması öngörülen nükleer santral için açılacak ihaleye Kanada firmalarının davet edilmemesi kararı almıştı. Ankara, aynı yöntemi soykırım iddialarında geri adım atmaması halinde Fransa’ya karşı da uygulamayı düşünüyor.

NÜKLEER SANTRALI İSTİYORLAR

Fransız firmaları Türkiye’nin nükleer santral ihalesine ilk sırada ilgi gösteriyor. Ayrıca Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nın açtığı ve bu yıl içinde tamamlanması beklenen yaklaşık 3 milyar dolarlık Atak helikopter ihalesinin finaline Fransız Eudocopter’in “Tiger” modeli de kalmış durumda. Fransa’nın sözde soykırım iddialarında ısrarcı tutumu devam ettirmesi halinde, Ankara’nın bu ülke firmalarını büyük ihalelerin dışında tutma kararı alması bekleniyor. Gül’ün yaptığı son uyarılardan sonra Ankara, “bekle gör politikasını” izleme kararı aldı.

Karşılıksız bırakmayız

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Fransız Bakan Philippe Douste-Blazy’ye, Türkiye’nin soykırım iddiaları karşısında sessiz kalmayacağını aktardı. Gül, Douste-Blazy’ye, nükleer santral ve helikopter ihalelerinde Fransız firmalarının devre dışı kalabileceği uyarısını yaptı.

Yorumlar kapatıldı.