İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Yargıtay: Sözleri Türklüğe hakaret

Oya ARMUTÇU – ANKARA

Yargıtay, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in, “Türk’ten boşalacak o zehirli kanın yerini dolduracak temiz kan, Ermeni’nin Ermenistan’la kuracağı asil damarında mevcuttur” ifadesinin “Türklüğe hakaret suçu” olduğuna karar verdi. 9. Ceza Dairesi, Dink’in bu ifadesinin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ndeki (AİHS) “ifade özgürlüğü” kapsamında değerlendirilemeyeceğini bildirdi.

UYGULAMAYA BOZMA

Ancak Daire, Dink’e “Türklüğü tahkir ve tezyif ettiği” gerekçesiyle verilen 6 ay hapis cezasının ertelenmesine ilişkin kararı, 3 uygulama eksikliği gerekçesiyle bozdu. İşte 9. Daire’nin bozma gerekçesi yaptığı üç uygulama hatası:

Kısa kararda, Dink’in cezasının 647 sayılı yasaya göre paraya çevrilmesi reddedilirken, gerekçeli kararda bunun nedeninin açıklanmaması. Bu durum çelişki olarak nitelendirildi ve düzeltilmesi istendi.

Suçtan doğrudan zarar görmedikleri halde avukat Kemal Kerinçsiz ve arkadaşlarının müdahil olarak davaya kabul edilmeleri.

Bu kişilere vekalet ücreti verilmesi.

AİHM’YE GİDEBİLİR

Başsavcılık, itiraz hakkını kullanmazsa dosya yerel mahkemeye gönderilecek. İç hukuk yolları tükendiğinde Dink, AİHM’ye itirazda bulunabilecek.

Yorumlar kapatıldı.