İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Yargıtay, Dink kararını bozdu

Gazeteci Dink’e ilişkin karar, ‘gerekçeli kararda ertelemenin açıklanmaması’ nedeniyle bozuldu

ANKARA Milliyet

Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’e “Türklüğü tahkir ve tezyif ettiği” gerekçesiyle verilen 6 ay hapis cezasının ertelenmesine ilişkin kararı, uygulama eksikliklerini gerekçe göstererek bozdu.

Şişli 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nce verilen kararın temyiz incelemesi sonuçlandı.

Eksiklik var

Yargıtay, kararın, “gerekçeli kararda ertelemenin açıklanmaması” ve “avukat Kemal Kerinçsiz ve arkadaşlarının suçtan zarar görmemelerine rağmen davaya kabul edilip vekâlet ücreti alması” gibi uygulama eksikliklerinden bozulmasını istedi.

Kararda, Dink’in yazısındaki, “Türk’ten boşalacak zehirli kanın yerini dolduracak temiz kan, Ermeni’nin, Ermenistan ile kuracağı asil damarında mevcuttur” şeklindeki ifadesinin, “Türklüğü tahkir ve tezyif edici” nitelikte olduğuna da işaret edildi.

Kararda, Dink’in bu sözlerinin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ndeki ifade özgürlüğü kapsamında olmadığı da belirtildi. Ancak bu değerlendirmeler, bozma gerekçeleri arasında sayılmadı.

İtiraz edecek mi?

Yargıtay Başsavcılığı ise tebliğnamesinde, yazının Türklüğe hakaret içermediğini savunarak, kararın esastan bozulmasını istemişti.

Başsavcılık, 9. Ceza Dairesi’nin bozma kararına katılmazsa itiraz hakkını kullanabilecek. İtiraz ederse dosya, Yargıtay Ceza Genel Kurulu’na gidecek. Başsavcılık, itiraz hakkını kullanmazsa dosya yerel mahkemeye gönderilecek.

Yorumlar kapatıldı.