İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

İsteyenler din hanesini sildirecek

Aile kütüklerinde, ’din hanesi’nin kişinin isteği ile doldurulmasına ve evlilik dışı doğan çocukların baba soyadını almasına olanak sağlayan yasa, dün Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Yeni Nüfus Hizmetleri Yasası, özetle şu hükümleri içeriyor:

18’İNDE DEĞİŞEBİLİR

Nüfus cüzdanındaki din hanesinin boş bırakılması, değiştirilmesi ya da silinmesi kişinin isteğiyle yapılacak. Ebeveynler çocuklarının din hanesini boş bırakabilecek; 18 yaşını dolduranlar din hanesini değiştirebilecekler.

ÇOCUKLARA SOYADI

Evlilik dışı çocuğa annesinin soyadının verilmesi uygulaması son buldu. Evlilik dışı doğan ve babaları tarafından kabul edilen çocuklar, babalarının soyadlarını alabilecekler.

EĞİTİM DESTEĞİ

Özellikle Doğu ve Güneydoğu’da başlatılan eğitim kampanyalarına destek olmak amacıyla, doğum, ölüm, evlenme gibi nüfus olaylarını kayıt altına aldırmayan vatandaşlar bir defaya mahsus olmak üzere affedilecek ve bu kişilere 50 YTL’lik ceza kesilmeyecek.

TEK SEÇMEN KARTI

Yerleşim yeri adresi birden fazla olsa da bir kişiye sadece bir seçmen bilgi kartı gönderilecek. Bu değişiklikle ’mükerrer seçmen’ tartışması sona erecek. Kayıt dışılığın önlenmesi amacıyla sürücü belgesi, pasaport, kimlik kartı gibi tüm tanıtıcı belgelerin yanı sıra vergi kimlik kartında da kimlik numarasının kullanılması zorunlu olacak.

50 YTL CEZA

Nüfus ve aile cüzdanlarını kaybedenlere ve nüfus cüzdanının geçerlilik süresinin son bulmasından itibaren 2 ay içinde bu cüzdanlarını değiştirmeyen kişilere 50 YTL para cezası verilecek. Adres bildirimi yükümlülüğünü yerine getirmeyenlere 250, gerçeğe aykırı adres bildirenlere 500 YTL ceza uygulanacak.

YABANCI EVLİLİKLERİ

Sahte evliliklerin önlenmesi için muhtarların yabancıları evlendirme yetkisi de kaldırıldı. Bu tür evliliklerde yetki sadece il ve ilçe belediye başkanları ile evlendirme memurlukları ile nüfus müdürlüklerinde olacak.

ÖZEL HAYATIN GİZLİLİĞİ

Özel hayatın gizliliği gereği, bir kişinin nüfus kaydı hakkında üçüncü kişilerin bilgi almaları engellendi.

YABANCIYA KİMLİK NO

Türkiye’de kaydı bulunan yabancılar da kimlik numarası alacak. Adres değişiklikleri, 20 gün içinde bildirilecek.

Yorumlar kapatıldı.