İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Hrant Dink´in cezasına onay

Yargıtay, Başsavcılığın düşünceye özgürlük isteyen mütalaasına rağmen, gazeteci Hrant Dink’e ‘Türklüğü tahkir ve tezyif’ suçundan verilen altı aylık cezayı onayladı

RADİKAL – ANKARA – Yeni TCK’nın düşünce özgürlüğünü kısıtladığı eleştirileri üzerine, “Uygulamayı, Yargıtay içtihatlarını görelim” diyen hükümete Yargıtay’dan yanıt geldi. Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’e ‘Türklüğü tahkir ve tezyif’ suçundan verilen altı ay hapis cezasını esas yönünden onayladı. Dink, yazısında yer verdiği “Türkten boşalacak zehirli kanın yerini dolduracak temiz kan, Ermeni’nin, Ermenistan ile kuracağı asil damarında mevcuttur” ifadeleri nedeniyle eski TCK’nın 159. maddesinde düzenlenen ‘Türklüğü tahkir ve tezyif’ suçundan yargılanıp altı ay hapse mahkûm edilmişti. Şişli 2. Asliye Ceza Mahkemesi, bu cezayı ertelemişti.

Yeni TCK’nın da düşünce ve ifade özgürlüğünü sınırladığı eleştirilerine karşı hükümetten, bu cezaların Yargıtay’dan dönebileceği beklentisiyle “Uygulamayı görelim, hele bir Yargıtay içtihatları çıksın” yanıtları verilmişti.

Dava Yargıtay’a ulaştığında, özgürlükçü yorum umudu artmıştı. Çünkü Yargıtay Başsavcılığı, Dink’e verilen düşünce cezasının ‘suçun maddi ve manevi unsurlarının oluşmadığı’ gerekçesiyle esastan bozulmasını istemişti.

Ancak bu yeterli olmadı. 9. Ceza Dairesi temyiz incelemesini tamamladı ve beklentilerin aksine, cezaya esas olarak katıldı. Daire, yazının, ‘Türklüğü tahkir ve tezyif edici’ nitelikte olduğu yönündeki mahkeme görüşüne katıldı. 9. Ceza Dairesi, bu ifadenin, başsavcılık tebliğnamesindeki görüşün aksine, AİHS’nin ifade özgürlüğü kapsamında da olmadığını belirtti. Daire, bu iki tespitle, Başsavcılığın ‘suçun maddi ve manevi unsurlarının oluşmadığı’ gerekçesiyle yerel mahkeme kararının bozulması istemine katılmadı.

Uygulama eksikleri

Yargıtay, cezaya esastan katılmakla birlikte Dink kararını sadece uygulama eksikleri yönünden ve iki ayrı nedenle bozdu. İki Dink’e verilen hapis cezasının ertelenmesiyle ilgili. Şişli 2. Asliye Ceza Mahkemesi, Dink’e verilen hapis cezasını ertelemişti. Daire, mahkemenin kısa kararında şimdi yürürlükte olmayan 647 sayılı Ceza İnfaz Kanunu’ nun 4. maddesinde yer alan uygulamaya yer olmadığına yer verdiğini, ancak gerekçeli kararında bunun nedenini açıklamadığını belirterek bunu bozma gerekçesi yaptı. 4. madde, hapis cezalarının paraya çevrilmesini düzenliyor.

Diğer bozma kararı ise, bir önemli tartışmayı bitirecek nitelikte. Daire, suçtan doğrudan zarar görmedikleri halde avukat Kemal Kerinçsiz ve arkadaşlarının müdahil olarak davaya kabul edilmelerini de usule aykırı buldu. Daire, ayrıca bu kişilere vekâlet ücreti verilmesini de bozma gerekçesi arasında saydı. Dink davası yeniden ilk mahkemesinde görülecek.

Yorumlar kapatıldı.