İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Darfur’a Ermeni benzetmesi

Kasım CİNDEMİR / WASHINGTON

Sudan’ın Darfur bölgesinde kıyıma uğrayan halkı kurtarmak amacıyla Washington’da düzenlenen gösteride bir rahip, Darfur’da olanlar için “Ermeni soykırımı” gibi dedi. ABD, Darfur’daki olayları “soykırım” olarak tanımlıyor.

ABD başkenti Washington’da, aralarında aktör-yönetmen George Clooney ve Nobel Barış Ödüllü Elie Wiesel gibi isimlerin de yer aldığı binlerce kişi “Darfur’u kurtarın, soykırımı durdurun” gösterisi düzenledi.

Gösteriye, farklı dini kuruluşlar da düzenleyici olarak katıldılar. “Evanjelikler Ulusal Kuruluşu”ndan rahip Richard Cizik, Darfur’da yaşananlar ile Ermeni soykırımı iddiaları arasında benzerlik kurdu.

Cizik, “Ermeni, Yahudi, Kamboçya ve Ruanda soykırımları karşısında dünya sessiz kaldı. Global gündemde, Darfur halkını yok edilmekten kurtarmaktan daha acil bir konu olamaz” dedi.

Washington’daki gösteride binlerce kişi “Biz varken olmaz” diye bağırdı. Elie Wiesel, “İnsanlık aşkına Darfur’u kurtarın” dedi. Wiesel, sessiz kalmanın kurbanlara değil canilere yaradığını belirtti.

Gösteriye ABD’nin diğer kentlerinden gelip katılanlar oldu. Cleveland’da yaşayan Ron Fisher, 15 yaşındaki kızını da alarak otobüsle Washington’a gelmişti. Fisher, “Başka insanlara değer verince neler yapıldığını kızıma göstermek istedim” dedi.

Clooney’nin yanı sıra, Kongre’nin önde gelen isimleri, Olimpiyat Şampiyonu Joey Cheek de gösteride yer aldılar. Clooney, 21. yüzyılın ilk soykırımının Darfur’da yaşandığını yineledi ve “Ama umut var. Umut sizlersiniz” dedi.

George Clooney, babası Nick Clooney ile birlikte Sudan ve mülteci akınına uğrayan Çad’a giderek incelemelerde bulunmuştu.

Bu arada, Nijerya’da yapılan barış görüşmelerinde isyancıların tutumu nedeniyle hala bir anlaşma sağlanabilmiş değil. ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, bir barış anlaşmasının sağlanmasının çok önemli bir adım olacağını kaydetti. Beyaz Saray yönetimi, Darfur’da yaşananları “soykırım” olarak tanımlıyor.

Yorumlar kapatıldı.