İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ABDULLAH GÜL, FRANSIZ MUADİLİNİ ERMENİ TASARILARI KONUSUNDA UYARDI: `Tepkisiz kalmayız´

Dışişleri Bakanı, Fransa’da Ermeni soykırımı iddialarının inkârına hapis ve para cezası öngören tasarıların yasalaşması durumunda iki ülkenin siyasi ve ekonomik ilişkilerinin büyük zarar göreceğini söyledi

Utku Çakırözer

Türkiye, Paris’ten Fransa parlamentosuna gönderilen ve Ermeni soykırım iddialarının inkâr edilmesinin suç sayılarak cezalandırılmasını öngören tasarıların engellenmesini istedi.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün Sofya’da perşembe günü görüştüğü Fransa Dışişleri Bakanı Phillipe Douste-Blazy’ye “Böyle fikir özgürlüğü olur mu? Cumhurbaşkanı, Başbakan gelip görüşlerini ifade etse onları tutuklayacak mısınız?” diyerek tasarıların yasalaşması durumunda Türk-Fransız siyasi ve ekonomik ilişkilerinin çok büyük zarar göreceği uyarısında bulunduğu öğrenildi. Fransa parlamentosu, Sosyalist Parti tarafından hazırlanan tasarıları 18 Mayıs’ta ele alacak.

1 yıl hapis, 45 bin euro para

Ermeni soykırımı iddialarının inkârını suç sayarak 1 yıla kadar hapis ve 45 bin euro’ya kadar parayla cezalandırılmasını öngören beş yasa tasarısının Fransa parlamentosuna sevk edilmesinin ardından alarm durumuna geçen Türkiye, Fransa hükümetini en üst düzeyde uyardı. Sofya’da yapılan NATO toplantıları sırasında Douste-Blazy ile bir araya gelen Gül’ün tepkisini “Bu tasarılar Avrupa medeniyetinin temel taşı sayılan ‘fikir özgürlüğü’ prensibiyle bağdaşmaz. Cumhurbaşkanımız, başbakanımız, siyasetçilerimiz, akademisyenlerimiz gelse ve kendilerine sorulduğunda fikirlerini söyleseler hapse mi atılacaklar yani? Böyle fikir özgürlüğü olmaz” şeklinde dile getirdiği öğrenildi.

Fransa ile her seviyede iyi ilişkilere dikkat çekerek tasarıların gündemden düşürülmesini beklediklerini kaydeden Gül’ün, bu beklentinin karşılanmaması halinde Türkiye’nin tepkisiz kalmayacağını ve ilişkilerin ciddi yara alacağı uyarısında bulunduğu öğrenildi. Gül’ün Türk Tarih Kurumu (TTK) Başkanı Yusuf Halaçoğlu ve İşçi Partisi (İP) Genel Başkanı Doğu Perinçek hakkında İsviçreli savcılarca açılan soruşturmaların Türk halkında yarattığı rahatsızlık ve Türk-İsviçre siyasi-ekonomik ilişkilerine vurduğu darbeyi de örnek olarak gösterdiği öğrenildi.

Tasarıların Fransa hükümetinin tutumunu yansıtmadığını kaydeden Douste-Blazy’nin engellenmesi için çaba harcayacakları sözü verdiği öğrenildi.

Boykot gündemde

Fransa hükümetinin tasarılarla ilgili tavrını yakından takip eden Ankara, Fransız firmalarının katılacağı büyük ihalelerde kararını Fransa’nın tutumuna göre belirleyecek. Tasarıların yasalaşması halinde, Fransa öncelikle büyük ilgi gösterdiği nükleer santral ihalesine davet edilmeyecek.

Türkiye kısa süre önce “soykırım” açıklaması yapan Kanada’yı projeye davet etmeme kararı almıştı. Fransa’nın olumsuz karar alması durumunda bankacılık, savunma ve otomotiv başta olmak üzere birçok sektörde Türkiye ve Türk firmalarıyla yürüttüğü olumlu işbirliğinin kesintiye uğraması da kaçınılmaz hale gelecek. Türkiye’nin tepkisinin sadece ekonomi alanıyla sınırlı kalmayıp iki ülke siyasi ilişkilerine de olumsuz yansımaları olması bekleniyor. Ankara’nın, tasarıların yasalaşması halinde Fransa parlamentosunun 2001’de soykırım iddialarını kabulünde yaptığı gibi Paris’teki büyükelçisini geri çekebileceği de ileri sürülüyor.

Yorumlar kapatıldı.