İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Selanik’te sözde Pontus Soykırım Anıtı 7 Mayıs’ta açılıyor

Selanik’te sözde Pontus Soykırım Anıtı yapıldı. Atatürk’ün evine 5 dakika mesafede bulunan ve 19 Mayıs’ta açılması planlanan anıt, tepki gelmesinden korkulduğu için 7 Mayıs’ta açılacak.

——————————————————————————–

Büyük Hukukçular Birliği Derneği Başkanı Kemal Kerinçsiz, Selanik’te 7 Mayıs’ta açılması planlanan sözde ”Pontus Soykırım Anıtı”na karşılık İpsala’da Doğu Trakya’da katliama uğrayan Türkler’e ilişkin bir anıt müze yapacaklarını bildirdi.

Kerinçsiz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Selanik’te Atatürk’ün doğduğu eve yaklaşık 5 dakikalık mesafede bulunan Ayasofya Meydanı’na şehrin belediye başkanlığı tarafından ”Pontus Soykırım Anıtı” yapıldığını belirterek, söz konusu anıtın 7 Mayıs 2006 tarihinde açılmasının planlandığını söyledi.

Konuya ilişkin Yunanistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu ile görüşmeler yaptıklarını, başkonsolosun ”devlet olarak bu anıtın kurulmasını istemediklerini, ancak belediyenin bağımsız bir sivil toplum kuruluşu olması nedeniyle müdahale edemediklerini” söylediğini anlatan Kerinçsiz, bu beyanı inandırıcı bulmadıklarını ifade etti.

Anıtın aslında 19 Mayıs’ta açılmasının planlandığını kaydeden Kerinçsiz, bu tarihin Türkiye’nin tepkisinden çekinildiği için değiştirildiğini düşündüklerini söyledi.

Atina ve çevresinde 4 tane daha benzer anıt yapıldığını belirten Kerinçsiz, ancak bu anıtlara Türkiye’den bir tepki gelmediğini öne sürdü. Bu anıtlarla, ”olmayan bir Pontus Rum soykırımını” sözde ”Ermeni soykırımı”nda olduğu gibi uluslararası arenaya çıkartıp Türkmilletinin bir de bu yönden sıkıştırılmasının amaçlandığını anlatan Kerinçsiz, sivil toplum kuruluşları olarak buna tepki göstermek zorunda olduklarını bildirdi.

1821’de Mora Yarımadasında 15 bin Türk erkeği öldürüldü.

Yunanlılar’ın yaptığı çok sayıda soykırım olduğunu kaydeden Kerinçsiz, 1821 tarihinde Mora Yarımadası’nda 15 bin Türk erkeğinin öldürüldüğünü söyledi.

Balkan Savaşı sırasında Doğu Trakya’da yapılan katliamların Kızılhaç görevlileri tarafından da tespit edildiğini, Batı Anadolu’da Sakarya’ya kadar yapılan katliamların da hala hafızalardan silinmediğini vurgulayan Kerinçsiz, ”Bu katliamları dile getirmek zorunluluğu doğmuştur. Çünkü karşı taraf soykırım dayatmasında bulunmaktadır” dedi.

Bu nedenle Büyük Hukukçular Birliği Derneği’nin organizasyonunda 300 aşkın sivil toplum kuruluşunun desteğiyle İpsala’da bir anıt müze yapılması için çalışmalar başlattıklarını belirten Kerinçsiz, bir mimar grubu tarafından hazırlanan projenin tamamlanmak üzere olduğunu kaydetti.

Anıt Müze’de, Doğu Trakya’da katledilen Türkler’in camdan fotoğrafları ve pirinç levhalar üzerinde adların bulunacağını belirtenKerinçsiz, bu anıt için yer tahsisi amacıyla belediye ile olumlu görüşmeler yaptıklarını, yakın zamanda da belediye encümeninden bu konuda bir karar çıkmasını beklediklerini ifade etti.

Anıt Müze için özel kişilerin arsa tahsis etmek istediklerini, bu arsaların sınıra yakın güzel yerler olduğunu, ancak kendilerinin anıtıkamu alanına yapmak istediklerini anlatan Kerinçsiz, Yunanistan’da yapılan anıtlara belediyelerin yer tahsis ettiğini ve hatta finansmanını sağladığını söyledi. Kerinçsiz, bu projenin yapılmasının zaman alacağını kaydetti.

Kerinçsiz, sözde ”Pontus Soykırım Anıtı”nın açılacağı 7 Mayıs’ta bir protesto eylemi yapacaklarını da sözlerine ekledi.

Yorumlar kapatıldı.