İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

`SAVAŞ KURBANI TARİHİ MEZARLIK´ YABANCI BASINDA

İngiliz TIMES haftalık dergisi Moskova muhabiri Jeremy Page, yukardaki başlığı kullandığı makalesinde -Eski Çulfa ermeni Mezarlığına ilişkin- “Kafkasya bölgesinin harikalarından biri sayılan, naidide bir mezarlığın Azerbaycan dahilinden silinmesinden” ötürü Azerbaycan yönetimini “kültürel vandalizm”le suçlamakta ve bunu 2001 yılında Afganistan’da Budda anıtlarının patlatılarak yokedilmesine benzetmekte.

Ermenistan’ın uzun yıllardır Eski Çulfa Mezarlığına yönelik vandalist uygulamaları uluslararası kuruluşlara yıllardır bildirmesine rağmen, Londra’da faaliyet gösteren “Savaş ve Barış Mesajları Enstitüsü” NGO’dan bir temsilci son zamanlarda yasaklanmış bu bölgeyi ziyaret etmiş ve 9-16. yüzyıllara ait 2700-10000 civarında nadide süslemeli haçkarların Çulfa Mezarlık alanında artık varolmadığını tesbit etmiştir.

Page ilgili enstitünün yerinde tesbitinin, olayı “yalan ve şantaj” olarak nitelendiren Azerbaycan devlet başkanı İlham Aliyev’i zor durumda bırakacağını ifade ederken, Azerbacan Dışişleri bakanlığından Tahir Tagizade bölgede hiçbir zaman Ermeni mezarlığı olmadığını söylemişti.

Page makalesinde UNESCO temsilcilerine bölgeye giriş izni verilmediğini, ilgili mahalde 500 kişilik bir yerleşim birimi tesbit edildiğini kaydetmekte.

Makale Argam Ayvazyan’ın sözlerinden aldığı alıntıyla, 1987 yılına kadar bölgede 27 bin kültürel-tarihi anıt değeri taşıyan kilise, manastır, haçkar vb. noraml durumda olduğunun da altını çizmekte.

H.Dz.

Yorumlar kapatıldı.