İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ABD Kongresi´nden AB´ye soykırım mesajı

ABD Kongresi üyeleri Ankara’ya Ermeni soykırımı iddiasını tanıması için çağrı yaparken, bir Kongre üyesi “AB üyeliğine soykırım şartı” çağrısı yapan mektubu imzaya açtıklarını duyurdu

Yasemin Çongar – Washington

ABD Kongresi üyelerinden Ankara’ya, Ermeni soykırımı iddiasını tanıması ve 1915’te yaşananlar nedeniyle Ermenilerden özür dilemesi çağrısı geldi. Kongre üyeleri, Avrupa Birliği’nin (AB) soykırım tezini kabullenmeyi, Türkiye’ye üyelik şartı olarak dayatmasını isteyen bir mektup kampanyası başlattıklarını da bildirdi.

ABD Temsilciler Meclisi çatısı altında, Ermeni derneklerinin girişimiyle düzenlenen “Soykırımı Anma” toplantısında, 29 Temsilciler Meclisi üyesi ile 3 senatör konuşma yaparak soykırım tezine sahip çıktı ve Türkiye’yi ağır bir dille eleştirdi.

Senatör Robert Menendez, “ABD yönetimi Ermeni soykırımını resmen tanımalıdır. Türkiye’nin müttefikimiz olduğunu iddia edenler şunu bilmeli ki, belki Türkiye müttefik olsa bile, hiçbir müttefik bize yalan politikası dayatmamalı” dedi. Senatör Paul Sarbanes ise soykırım iddiasını tanıyan Avrupa ülkelerini tek tek saydı ve “Başka ülkeler gerçeği konuşabiliyorsa, bizim ülkemiz de konuşabilmeli” diyerek, Amerikan Dışişleri’nin “soykırım” tezini resmen benimsemesini istedi.

‘Üyelik şartı olsun’

Temsilciler Meclisi’nden Sue Kelley, “AB, Türkiye’yi üye yapmadan önce soykırımı tanımasını istemeli. Türkiye ve Ermenistan bu sorunu aşıp dost olabilir. Ama (Ankara) özür dilemeden olmaz” derken, temsilci Carolyn Maloney, “AB üyeliğine soykırım şartı” çağrısı yapan bir mektubu Brüksel’e iletilmek üzere imzaya açtıklarını duyurdu.

Temsilciler Meclisi üyesi Steve Rothman, Darfur’da yaşananların Osmanlı’nın Ermenilere yaptıklarına benzediğini savundu. Temsilci Donald Paine de, “Ermenilere karşı soykırım suçunun hesabı verilseydi, belki Naziler Holocaust yapamazdı; Kamboçya, Rwanda, Darfur soykırımları da önlenirdi” dedi.

1915 olaylarını İstanbul ve Doğu Anadolu’da çocukken yaşamış, yaşları 100’e yakın 4 kişi de toplantıya “onur konuğu” olarak katıldı. Toplantıda Ermeni kökenli Amerikalı müzisyenlerden oluşan Grammy ödüllü rock grubu “System of a Down”a da, “halkı bilinçlendirdikleri için” özel ödül verildi.

Türkiye’yi Arap ülkesi sanıyor

Toplantıya katılan Cumhuriyetçi Partili Indiana temsilcisi Michael Sodrel, Türkiye’yi “ılımlı Arap ülkesi” diye nitelendirerek gaf yaptı. Sodrel, Ermeni soykırımının ABD’de resmen tanınması için önemli bir fırsat yakalandığını, zira Washington’ın Türkiye’den Ortadoğu’da beklediği yardımı alamadığını belirtti. ABD’nin, “Türkiye gibi ılımlı Arap ülkelerinden” beklentisi olduğunu belirten Sodrel, “Ama bize yardım etmediler. Dolayısıyla artık ellerinde eskisi kadar çok koz yok. Bu da soykırımı tanımak için olağanüstü bir fırsat yaratıyor” dedi.

Ermeniler Bush’a kızdı

ABD’de Ermeni lobisi, Başkan George W. Bush’un bu yılki 24 Nisan açıklamasında da “soykırım” ifadesini kullanmamasından dolayı hayal kırıklığına uğradıklarını bildirdi.

Radikal Ermeni kuruluşlarını bir araya getiren Amerika Ermeni Ulusal Komitesi’nin (ANCA) yazılı açıklamasında, “200’ü aşkın Kongre üyesinin, konuya ahlaki açıklık getirmesi yönündeki çağrısına karşılık Başkan Bush, yine sözünü tutmayarak, 24 Nisan açıklamasında Ermeni soykırımını soykırım olarak tanımlamadı” denildi.

Bir başka Ermeni kuruluşu olan Amerikan Ermeni Asamblesi’nin (AAA) Yönetim Kurulu Başkanı Hirair Hovnaniyan da açıklamasında, “Halkımızın imha edilmesine yönelik teşebbüsün Bush tarafından soykırım olarak anılmamasından dolayı derin hayal kırıklığı duyduk” dedi.

Yorumlar kapatıldı.