İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Torununu Türk okuluna yazdıran Ermeni nine: Geleceğe bakalım

Ermeni diasporasının büyük bir bölümünün Türk nefreti üzerine inşa ettiği kimliğe itiraz eden bazı Ermeniler Türklerle dostluklarını sürdürmeye çalışıyor.

Geçtiğimiz ay Buenos Aires’te Türk müteşebbislerin açtığı Herkül Koleji’ne bir torununu kaydettiren Antep Ermenisi Maria Rosa Ayoriyan, 24 Nisan arifesinde hem Ermenilere hem de Türklere mesaj verdi. “Olanlar oldu, geçmişi bırakıp geleceğe bakalım.” diyen Ayoriyan, “Türk’ü Ermeni’den, Ermeni’yi Türk’ten ayırmak pek mümkün değil. Türklerle biz senelerce beraber yaşamışız, kız almışız, kız vermişiz. Yemeklerimiz, edep-adap kurallarımız hep birbirine benzer. Aynı dili konuşuruz.” diyor.

Torununu, bazı Ermenilerin itirazına rağmen Türklerin okuluna kaydettiren Ayoriyan, bir grup insanın zorla iki milleti birbirinden ayırmaya çalıştığını, savaşta olanların artık unutulması gerektiğini düşünüyor. Torununu neden Türk okuluna verdiği sorusuna Ayoriyan, “Burada adap kurallarını, evrensel insani değerleri öğreneceğine inanıyorum.” cevabını veriyor. Ermenileri ve Türkleri aynı toprakların, kültürün iki milleti olarak nitelendiren Ayoriyan, “Bir tek dinlerimiz farklı.” diyor. Dedesi Kirkor Nazaryan’ın Antep’te avukatlık yaptığını söyleyen Ayoriyan hâlâ bir miktar Türkçe konuşabiliyor. Türkiye-Arjantin Dostluk Vakfı tarafından kurulan Herkül Koleji’nde şu an anaokulu ve ilkokul faaliyet gösteriyor. İspanyolca ve İngilizce eğitim veren okulda 95 öğrenci öğrenim görüyor. Okul görevlilerinin artık ‘Maria’ teyze olarak çağırdıkları Ayoriyan hem kendi torununu hem de bir akrabasının çocuğunu okula kaydettirmiş. Türkleri “şerefli insanlar” olarak niteleyen Ayoriyan, baba ve dedesinin Türkleri hep “hayırla” yâd ettiğine işaret ediyor.

Selçuk Gültaşlı, Brüksel

Yorumlar kapatıldı.