İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

`Ermeni sürprizi´ endişesi

Sözde soykırımın yıldönümü olan 24 Nisan’da faaliyetlerini artıran Ermeni diasporası, Türk diplomatlar tarafından takibe alındı. Hamas ziyareti nedeniyle Türkiye-ABD ilişkilerinin gerildiğini, ABD’deki Yahudi lobisinin Türkiye’ye desteğinin azaldığını belirten diplomatik kaynaklar, bu gelişmelerin sözde soykırım konusunda ters etki yapmasından endişe ediyor.

ÜÇ TASARI BEKLİYOR

ABD Kongresi’ne bugüne kadar sunulan tasarılardan hiçbirinin yaptırım içermediğine dikkati çeken diplomatlar, su anda Kongre’de bekleyen üç karar tasarısı bulunduğunu söyledi. Bu tasarılar, Amerikan yönetimine ‘1915 olaylarını soykırım olarak tanı ve dış politikanı buna göre şekillendir’ çağrısı yapıyor.

Ermeni lobisi, ABD Başkanı Bush’un bugün yapacağı konuşmada, ‘soykırım’ ifadesini kullanması için her yıl olduğu gibi bu yıl da ısrarlı. Şimdiye kadar ABD yönetiminin bu baskılara dayandığını belirten diplomatlar, ‘Bush’un bu yıl da aynı çizgisini korumasını bekliyoruz’ dedi. Ancak Bush’un konuşmasında sürpriz yapmasından korkuluyor.

New York’ta ‘yalana son’ mitingi

Türk-Amerİkan Dernekleri Federasyonu ve Genç Türkler Derneği üyeleri, New York Times Meydanı’nda ‘Ermeni Yalanlarına Son’ mitingi düzenledi. Mitinge Türk diplomatların yanı sıra çok sayıda Türk ve Amerikalı katıldı. Soğuk hava ve yağmura rağmen Türk ve Azeri bayrakları ve pankartlarla Times Meydanı’nda toplanan yaklaşık 200 kişi yakalarına matem ve şehitleri temsil eden siyah ve kırmızı kurdeleler taktı.

Türkiye Fransa’yı şikayet edecek

Türkiye, Mekke’deki tarihi Ecyad Kalesi’ni yıkan Suudiler gibi Fransa’yı da UNESCO’ya şikayet edecek. Türkiye, Fransa’yı, UNESCO Dünya Miras Komitesi tarafından ‘dünya kültür mirası’ ilan edilen Paris ve Lyon’daki SİT alanlarına sözde Ermeni soykırımı anısına anıt dikilmesine izin vererek tarihi dokuyu bozmakla suçluyor. Lyon ‘da bugün açılacak anıtın yapıldığı tarihi Antonin-Poncet Meydanı 1998’de UNESCO tarafından ‘Dünya Tültür Miras’ listesine alınmıştı. Ermeni müzik kompozitörü Komitas heykelinin dikildiği Paris’teki yerin de SİT alanı olduğu saptandı.

Mina MELİK -Emin VAROL

Yorumlar kapatıldı.