İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Bush, Ermeni tehciri için `soykırım´ demedi

WASHINGTON (A.A)

ABD Başkanı George W. Bush, 24 Nisan dolayısıyla yaptığı açıklamada, bu yıl da önceki yıllarda olduğu gibi geçen yüzyılın başında meydana gelen Ermeni olaylarını, ”soykırım” olarak nitelendirmedi.

Beyaz Saray’dan yapılan yazılı açıklamada Bush, Osmanlı İmparatorluğu’nun son yıllarında, 1915’te sayıları 1.5 milyona varan Ermeniler’in zorla sürgüne gönderildiğini ve kitlesel bir biçimde öldürüldüğünü savunarak, “Bu, tüm insanlık için bir trajediydi ve hiçkimse tarafından unutulmamalı” dedi.

Bush, “O zamanın tarihsel olaylarını Ermenistan’da ve Türkiye’de dürüstlükle ve duyarlılıkla incelemeye çalışan kişileri övüyoruz. Bu trajik olayların ortak biçimde anlaşılması ve Ermenistan ile Türkiye arasında normal ilişkileri sağlanması yönünde ortak komisyonlar kurulması dahil her türlü diyaloğu teşvik ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Bush, açıklamasını, Ermeniler’e ilettiği iyi dilekleriyle bitirdi.

Öte yandan Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği’nin önünde yapılan birbirine rakip gösteriler yapıldı. Ermeni prostestocular, büyükelçiliğin önündeki caddenin bir tarafında, Türk ve Azeri göstericiler de diğer kaldırımda gösteri yaptı.

Yorumlar kapatıldı.