İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Yayıncı Zarakolu, Duruşmadan Duruşmaya…

Belge Yayınları’nın sahibi Ragıp Zarakolu, Prof. Dr. Sakayan’ın “Bir Ermeni Doktorun Yaşadıkları” ve Jerjian’ın “Gerçek Bizi Özgür Kılacak” kitabından yine mahkemedeydi. Mahkeme, bir kitap için bilirkişi tayin etti; diğeri için buna gerek görmedi.

BİA Haber Merkezi

19/04/2006 Erol ÖNDEROĞLU

BİA (İstanbul) – Belge Yayınları’nın sahibi ve gazeteci Ragıp Zarakolu, Prof. Dr. Dora Sakayan’ın “Bir Ermeni Doktorun Yaşadıkları-Garabet Haçeryan’ın İzmir Güncesi” ve George Jerjian’ın “Gerçek Bizi Özgür Kılacak” kitabını Türkçe’ye kazandırdığı için bugün (Çarşamba) yine mahkemedeydi.

“Gerçek Bizi Özgür Kılacak” kitabından Zarakolu’nu 7,5 yıl hapis istemiyle yargılayan mahkeme, kitabı incelemesi için Galatasaray Üniversitesi’nden Korkmaz Alemdar, Cafer Yenidoğan ile Marmara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Emin Artuk’u bilirkişi olarak tayin etti.

“Bir Ermeni Doktorun Yaşadıkları-Garabet Haçeryan’ın İzmir Güncesi” kitabından ise mahkeme, yayıncı için 6 yıl hapis isteyen duruşma savcısının beyanlarının yeterli olduğunu, ayrıca bilirkişiye gerek olmadığına karar verdi.

Zarakolu: Yazar Sakaryan’ın görüşü alınsın

İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde ard arda görülen iki davaya da katılan yayıncı Zarakolu’yu Avukatı Osman Ergin savundu.

Duruşmada mahkemeye dilekçe sunan yayıncı Zarakolu, yazar Sakaryan’ın Kanada’daki Mc Gill Üniversitesi’nin öğretim üyesi olduğunu ve 50 yıldır Alman diline yaptığı katkılardan Almanya Cumhurbaşkanlığı makamınca kendisine Üstün Hizmet Nişanı verildiğini, Türkiye’de yargılanan kitabının ise dokuz dile çevrildiğini ifade etti.

Zarakolu, Sakaryan’ın Türkiye’de konuşulan Batı Ermenicesi konusunda en kapsamlı eserin sahibi olduğunu söyleyerek, Sakaryan’dan dava konusu kitabıyla ilgili görüşünün alınmasını istedi.

Mahkeme Başkanı Sevim Efendiler ise, yargılamaya 21 Haziran, saat 9.30’da devam edileceğini bildirdi.

Yayıncı 13,5 yıl hapisle yargılanıyor

Sakarya’nın kitabını Türkçe’ye kazandırdığı için, “Türklüğü aşağılama” ve “Ordu’yu tahkir ve tezyif” iddiasıyla suçlanan Zarakolu, 6 yıl hapis tehdidiyle karşı karşıya bulunuyor.

Yayıncı, Jerjian’ın “Gerçek Bizi Özgür Kılacak” kitabından 7,5 yıl hapisle karşı karşıya bulunuyor. Bu kitaptan Zarakolu, “Devleti ve Cumhuriyeti tahkir ve tezyif” ve “Atatürk’ün anısına hakaret” iddiasıyla yargılanıyor.

Yayıncı Zarakolu’ya destek vermek için Uluslararası Yazarlar Birliği PEN temsilcisi Eugene Schoulgin, Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu (FİDH) Başkan Yardımcısı Akın Birdal, Pencere Yayınları yetkilisi Muzaffer Erdoğdu, Aram Yayınları sorumlusu Fatih Taş ve yazar Öner Eyüboğlu duruşmayı izledi. (EÖ)

Yorumlar kapatıldı.