İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ABD´de Ermenilerin gösterilerine Türklerden karşılık gelecek

ABD’deki Ermeni lobisi, sözde soykırımın yıldönümü kabul ettikleri 24 Nisan tarihinde, Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği önünde 600 kişinin katılımıyla bir eylem gösteri yapmayı planlıyor.

Ermeni kökenli Amerikalılar, Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği önünde, 21-25 Nisan tarihleri arasında, ellerinde pankartlarla her gün protesto gösterisi düzenleyecek. Ermenilerin gösterisine, üyelerinin Ermeni asıllı olduğu rock grubu ”System of a Down”ın da katılması bekleniyor.

ABD’deki Türk ve Azeri toplumu üyeleri ise bu gösterilere karşılık, karşı kaldırımda Türkiye’nin tezlerine destek veren bir gösteri düzenlemek üzere toplanıyor. Elektronik posta mesajlarıyla haberleşen Türk ve Azeriler, Ermeni protestoculara karşı gösteri yapacak. Karşı gösteri planlarından haberdar edilen Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği yetkilileri, Türk ve Azerilere, ”serinkanlı” davranmaları ve ”tahriklere kapılmamaları” uyarısında bulundu.

Protesto gösterileri dolayısıyla Amerikalılar, Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği önünde geniş güvenlik önlemleri alacak. Gizli servis ve Washington polisi, güvenlikten sorumlu olacak.

ABD’NİN TUTUMU

ABD’de Başkan George W. Bush’un, geleneksel olarak her 24 Nisan tarihinde Beyaz Saray’dan yayınladığı ve Birinci Dünya Savaşı’nın sonundaki trajediyi anan açıklamasında bu yıl da ”soykırım” ifadesini kullanması beklenmiyor.

Şu sırada Senato ve Temsilciler Meclisi’nde, sözde soykırım iddialarının tanınmasına yönelik üç tasarı bulunuyor. Bunlardan ikisi, Kongre komitelerinde kabul edilmişti. Tasarıların, Temsilciler Meclisi Genel Kuruluna veya Senato gündemine getirilmesi durumunda kabul edilebileceği belirtiliyor.

Edinilen bilgiye göre, Beyaz Saray ve Amerikan Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, bu tasarıların gündeme alınmaması yönünde Türk tarafına güvence verdi. Sıkıntılı tek olasılık ise bu tasarılardan birinin Senato’da, herhangi bir yasa tasarısına eklenerek, oldu bittiye getirilip geçirilmesi olarak görülüyor. Bu çerçevede Amerikan Senatosu’ndaki gelişmeler Türk diplomatlar tarafından yakından takip ediliyor.

Yorumlar kapatıldı.