İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Lyon´da `soykırım anıtı´ tahrif edildi

Fransa’da Ermenilerin, Osmanlı İmparatorluğu’nun son yıllarında yaşamını yitirenler için inşa ettikleri anıt, resmen açılışına kısa bir süre kala tahrif edildi.

Lyon kentindeki anıtın üzerine, Fransızce ve Türkçe “Soykırım olmadı” yazıldı.

Ermeni cemaati temsilcileri ise anıtın iyi korunmadığını belirterek, olaydan duydukları üzüntüyü dile getirdi.

Anıt 24 Nisan Pazartesi günü törenle açılacaktı.

Ermeni cemaati temsilcileri şimdi aynı gün Fransa ve dünyanın çeşitli bölgelerinde yapılacak anma törenleri sırasında yoğun güvenlik önlemleri alınmasını istiyor.

Ermeniler Osmanlı İmparatorluğu’nda 1915-1923 yılları arasında soykırıma maruz kaldıklarını ve yaklaşık bir buçuk milyon kişinin öldürüldüğünü söylüyor.

Türkiye ise ne soykırım iddiasının ne de ölümlerle ilgili olarak öne sürülen çeşitli rakamların doğru olduğunu, ölümlerinse Birinci Dünya Savaşı ve sonrası tehcir sırasında gerçekleştiğini vurguluyor.

Ermeni cemaati temcilcilerine göre Fransa’da Ermeni asıllı yaklaşık 300 bin kişi yaşıyor.

Fransa Parlamentosu 1998 yılında, 1915’te yaşananları soykırım olarak kabul eden bir tasarıyı kabul etmişti. Karar Türkiye’nin tepkisini çekmişti.

Anıt mahkemelik olmuştu

Lyon Belediyesi 2004’te kent merkezinde 700 metrekarelik bir alan içinde Osmanlı İmparatorluğu döneminde yaşamını yitirenler için bir anıt dikilmesine onay vermişti.

Anıtın yaklaşık 130 bin avro tutarındaki maliyetinin 45 bininin belediye bütçesinden karşılanması kararlaştırılmıştı.

Anıtın dikileceği mahalledeki bazı Fransız sivil toplum kuruluşları, ”UNESCO koruması altındaki bölgenin dokusunu bozacağı ve anıtın estetik olarak mahallenin yapısına ters düştüğü” gerekçesiyle Lyon İdare Mahkemesi’ne yürütmeyi durdurma davaları açmışlardı.

Anadolu Ajansı mahkemenin önümüzdeki günlerde kentteki sivil toplum örgütlerinin inşaatın durdurulması için açtıkları 4. davayı karara bağlayacağını bildirdi.

Yorumlar kapatıldı.