İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Fransa´da yeni Ermeni atağı

SABETAY VAROL Paris

Fransa Sosyalist Partisi’nin, 1915 olaylarının soykırım olmadığını açıklayanlara hapis cezası öngören bir yasa tasarısını, 18 Mayıs’ta meclis genel kurul gündemine aldıracağı iddia edildi. Diaspora örgütleri tarafından ortaya atılan iddia, partinin Marsilya sorumlusu senatör Jean Noel Guerini tarafından doğrulandı, ancak parti yönetimi henüz bir açıklama yapmadı.

Yaklaşık iki yıldır rafta duran tek maddelik bir teklif metni, 2. Dünya Savaşı sırasındaki Yahudi soykırımını inkâr etmeyi suç sayan Gayssot Yasası’na, Ermeni soykırımı iddialarına ilişkin kısa bir cümle eklemeyi öngörüyor.

Yetki Sosyalist Parti’de olacak

Teklif, “30 Ocak 2001 tarihli yasanın tanımış olduğu 1915 Ermeni Soykırımı kapsamında bir veya daha fazla insanlık suçu işlendiğine karşı çıkanların” bir yıla kadar hapis cezasına çarptırılmasını öngörüyor.

Fransa’da yasa önerme yetkisi esas olarak yürütme erkine ait olmakla birlikte, yılda birkaç kez parti gruplarına gündem belirleme ve yasa teklifi getirme inisiyatifi tanınıyor. 16 ve 18 Mayıs’ta gündem belirleme sırası Sosyalist Parti’de olacak.

Yorumlar kapatıldı.